© AP

Komiek Jimmy Morales stevent af op driekwart van stemmen bij presidentsverkiezingen Guatemala

De gewezen komische acteur Jimmy Morales heeft zondag tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Guatemala een overtuigende overwinning geboekt. Dat blijkt uit de eerste officiële resultaten. Met zowat een kwart van de stemmen geteld, komt Morales uit op een score van 74,05 procent.

mtm

Eerder hadden ook de peilingen al aangegeven dat de 46-jarige Morales een overtuigende verkiezingsoverwinning zou boeken. Maar het verschil met zijn tegenstander, de vroegere first lady Sandra Torres van het sociaaldemocratische UNE, is toch nog een pak groter dan verwacht.

Corruptieschandaal

Morales, die lid is van de nationalistische partij FCN, was op 6 september al verrassend als winnaar uit de eerste stembusgang gekomen. Als politieke nieuwkomer profiteert hij maximaal van het ongenoegen van vele Guatemalteken over het gedrag van de traditionele politieke elite.

De grootste economie van Centraal-Amerika wordt namelijk al sinds enkele maanden opgeschrikt door een zwaar corruptieschandaal. Ex-president Otto Pérez en zijn vroegere plaatsvervangster Roxana Baldetti zitten momenteel in voorarrest omdat ze ervan verdacht worden betrokken te zijn bij een groot fraudenetwerk dat sjoemelde met invoerrechten.

Nu in het nieuws