OCAD verhoogt dreigingsniveau asielcentra

Jan Jambon. Foto: BELGA

OCAD verhoogt dreigingsniveau asielcentra

Print
Het antiterreurorgaan OCAD trekt het dreigingsniveau voor de asielcentra op van 1 naar 2. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Aanleiding is het toegenomen geweld tegen vluchtelingen in onze buurlanden. "Er lijkt wel sprake van politieke willekeur bij de analyses", reageert SP.A-kamerlid Hans Bonte.

Terreurniveau 2 betekent dat de dreiging ‘gemiddeld’ is. “Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft daarom beslist dat er een verhoogde waakzaamheid komt rond de asielcentra”, luidt het op het kabinet van vicepremier Jan Jambon (N-VA). “De politie zal gericht patrouilleren en daarbij de centra minstens om de vier uur passeren. De agenten worden ook gesensibiliseerd. Hoe precies? Dat vullen de lokale korpsen zelf in.”

De beslissing komt er op een moment dat het geweld tegen vluchtelingen flink toeneemt in onze buurlanden. Zo verijdelde de Duitse politie eind vorige week een extreemrechtse aanslag op twee asielcentra in deelstaat Beieren. De verdachten hadden al vuurwapens, messen en springstof in hun bezit. Ook in Nederland en Zweden neemt de agressie tegen asielzoekers toe, van brandstichtingen tot bestormingen van de opvanglocaties.

In ons land zijn er geen concrete aanwijzingen dat de centra geviseerd worden, maar het OCAD neemt liever zijn voorzorgen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hoopt dat “iedereen hier kalm blijft”.

“Geen touw meer aan vast te knopen"

“Er is werkelijk geen touw meer vast te knopen aan de manier waarop in ons land het dreigingsniveau wordt vastgelegd.” Dat zegt SP.A-Kamerlid en burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte als reactie op de verhoging van het dreigingsniveau.

Bonte stelt de beslissing op zich niet in vraag, maar wel de manier waarop ze genomen is. “Ik heb meer dan een maand geleden al gewezen op de absurde situatie dat er in de rest van het land dreigingsniveau 2 was en in asielcentra nog niveau 1. Maar toen heeft men daar niks mee gedaan. Nu kan het plots wel. Dat is vreemd."

Ook de verwijzing naar incidenten in het buitenland als aanleiding voor de beslissing doet bij Bonte de wenkbrauwen fronsen. “Men zegt dat er bij ons geen aanwijzingen zijn, maar dat klopt niet. Ik heb begin oktober al gewezen op het feit dat er in Vilvoorde een actieve extreemrechtse organisatie aanwezig is die onder meer gevels bekladt met hakenkruisen en extreemrechtse slogans”, aldus de burgemeester van Vilvoorde.

“Er is geen lijn meer te trekken in de beslissingen rond het dreigingsniveau. Er lijkt wel sprake van politieke willekeur bij de analyses. Ik heb ook de indruk dat men meer bezig is met het buitenland dan met het binnenland.”