Uittocht Antwerpenaren naar Syrië grotendeels stilgevallen

Archiefbeeld Foto: Belga

Uittocht Antwerpenaren naar Syrië grotendeels stilgevallen

Print
Antwerpen -

Ondanks de arrestatie van Anouar C. en voetballer Khalid M. lijkt de grote stroom Syriëstrijders vanuit Antwerpen te zijn stilgevallen. Sinds het najaar van 2014 zijn er volgens de officiële statistieken geen Antwerpenaren meer in Syrië of Irak geraakt.

Volgens de officiële cijfers verblijven er een 50ã-tal Antwerpenaren in Syrië, waar ze deelnemen aan de jihad tegen de Syrische president Bashar Al Assad. Achttien strijders uit Antwerpen zouden de voorbije jaren in Syrië zijn omgekomen tijdens de gevechten. Dertien Syriëstrijders, onder hen de inmiddels beroemde en beruchte banketbakker Younes Delefortrie, zijn teruggekeerd naar Antwerpen.

Sharia4Belgium

De grote uittocht vond vooral plaats in 2013. Een belangrijk deel van de Antwerpse vertrekkers had banden met Sharia4Belgium van Fouad Belkacem, die momenteel terechtstaat voor het hof van beroep in Antwerpen nadat hij door de correctionele rechtbank al veroordeeld was tot 15 jaar gevangenisstraf.

Sinds het grote Sharia-proces, lijkt de stroom van Syriëstrijders uit Antwerpen te zijn stilgevallen. “Voor zover wij weten, is er geen enkele Antwerpenaar nog in Syrië geraakt”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Er zijn wel een aantal mensen tegengehouden die op het punt stonden om naar Syrië te gaan.”

.

Nu in het nieuws