© AFP

Leveranciers van gas en elektriciteit drijven prijzen vaak weer op na groepsaankoop

Groepsaankopen van gas en elektriciteit leveren voordelige contracten op, maar die lopen wel af na een jaar. En de leverancier durft dan wel eens de prijs voelbaar verhogen. De boodschap van de provincie, Test-Aankoop en VREG: bekijk elk jaar opnieuw of het niet beter is dat je verandert. Of teken telkens weer in op een groepsaankoop.

dirk hendrikx

Zowat 100.000 Antwerpenaars gingen vorig jaar in op de groepsaankoop via de provincie. Er waren toen verschillende winnende leveranciers.

Lezer Boris koos voor Essent. Hij tekende een jaarcontract. Dat loopt nu bijna af en hij kreeg een voorstel van Essent voor een nieuw contract, dat vanzelf ingaat tenzij hij opzegt. “Maar voor stroom stijgt mijn vaste vergoeding van 24 naar 68 euro per jaar, voor gas zelfs van 0 naar 59 euro”, zegt Boris.

Laagste prijzen

Hij nam contact op met de provincie. “Het feit dat het nieuwe individuele voorstel van Essent zo veel verschilt met dat van de groepsaankoop, bewijst eigenlijk dat wij goed bezig zijn, dat we de markt echt onder druk zetten en de laagste prijzen bekomen”, zegt gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a), de drijvende kracht achter de groepsaankopen, die dit jaar aan hun zesde uitgave toe waren.

Deze strategie houdt wel in dat de gebruikers hun contract best elk jaar opnieuw tegen het licht houden. “Net dat raden wij ook aan”, zegt Inga Verhaert.