© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Actievoerende brandweermannen vrezen voor veiligheid

De beroepsmensen van de brandweerpost Mechelen vrezen dat de overschakeling naar een 12 urenregime ook gevolgen zal hebben voor hun veiligheid en die van de burger. Ze zijn woensdag op straat gekomen om hun 24 urenwachten te verdedigen.

Sven Van Haezendonck

Het zijn woelige tijden voor de Mechelse brandweermannen. In korte tijd hebben ze te horen gekregen dat hun werkregime wijzigt, dat hun nieuwe kazerne compacter wordt dan gepland en dat ze in de toekomst ook moeten samenwerken met vrijwilligers.

Burgemeester Bart Somers (Open Vld), die voorzitter is van de hulpverleningszone Rivierenland, maakt zich sterk dat er geen weg terug is. Toch zijn een vijftigtal brandweermannen woensdag uit protest nog door het centrum getrokken. “Omdat bij de collega’s het gevoel leeft dat ze toch niets meer te verliezen hebben. Alles is ons al afgepakt”, zegt VSOA-vakbondsafgevaardigde Koen Metdenancxt.

Water is diep

Het water tussen beide partijen is diep. Een delegatie van de vakorganisaties had dinsdagavond in het stadhuis een overleg van meer dan drie uur met Somers. “Maar dat heeft eigenlijk weinig concreet opgeleverd. De burgemeester heeft zich wel geëngageerd om zondagavond het plan toe te lichten aan het personeel”, geeft Metdenancxt aan. “Als hun werkgever zie ik dat als mijn plicht. De beslissing is genomen, maar er is wel nog ruimte voor begeleidende maatregelen. Bovendien wordt het met 12 urenwachten makkelijker om onderbezettingen op te vangen, of bijvoorbeeld afspraken te maken rond eindeloopbaanregeling”, stelt Bart Somers.

Met hun argumenten voor en tegen staan burgemeester en brandweer lijnrecht tegenover elkaar. “Het wegvallen van de 24 urenshiften heeft niet alleen gevolgen voor ons sociaal leven. We vrezen dat ’s nachts ook onze tweede uitruk wegvalt als wij straks twaalf uur per dienst moeten werken”, zegt Koen Metdenancxt.

120.000 inwoners

In de kazerne van de Mechelse post zijn vandaag permanent gemiddeld zestien manschappen van wacht. “Dat zijn er elf voor een eerste branduitruk en nog eens vijf die in geval van nood een tweede autopomp (bluswagen, red.) bemannen. Als die wegvalt, zijn we onze back-up kwijt. Zal de zone dat oplossen met vrijwilligers of met versterking van posten uit andere gemeenten? Wij beschermen met onze post de 120.000 inwoners van Mechelen, Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden. Voor heel de zone worden de helft van de interventies uitgevoerd door onze post”, legt Metdenancxt uit.

Burgemeester Bart Somers noemt de bezorgdheid voorbarig. “Begin december wordt een plan voorgesteld. Het is onze bedoeling om de efficiëntie en de kwaliteit te verbeteren”, reageert hij.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio