© Simon Mouton

Stad hoopt op investering in Plopsaqua aan Vrijbroekpark

Het stadsbestuur van Mechelen voert met Studio 100-Plopsaqua gesprekken over miljoeneninvestering in een subtropisch zwemparadijs. Dat zou de stad samen met de groep graag willen realiseren in de omgeving van het Vrijbroekpark.

Sven Van Haezendonck

Dit voorjaar opende in kustgemeente De Panne waar Plopsaland gevestigd is de eerste Plopsaqua van ons land. Het complex doet eveneens dienst als gemeentelijk zwembad. Een formule die lokale overheden duidelijk aanspreekt, want verschillende besturen toonden hun interesse voor een gelijkaardig project. Zo ook Mechelen, blijkt uit een document dat onze redactie in handen kreeg.

"Plannen heel pril"

Schepen van Sport Walter Schroons (CD&V). “Het klopt inderdaad dat wij kandidaat zijn voor de realisatie van een Plopsaqua. Al is alles nog heel pril en verre van zeker. Er zijn trouwens verschillende gemeenten en steden die zich kandidaat hebben gesteld om zo’n complex op hun grondgebied te bouwen”, zegt hij.

De reden van de kandidatuur ligt volgens Schroons voor de hand. “De uitbating van een stedelijk zwembad is niet goedkoop. Ook ons zwembad Geerdegemvaart in de Leliestraat gaat niet eeuwig mee. Over een tiental jaar staan wij wellicht voor de keuze: opnieuw grondig renoveren of resoluut kiezen voor een nieuwbouw. Het zou mooi zijn als we het project van Plopsaqua naar onze stad kunnen halen”, vertelt de schepen.

Zoektocht naar locatie

Een eerste gesprek over een mogelijke investering heeft ondertussen plaatsgevonden, in de loop van november volgt een tweede. De stad ging alvast gericht op zoek naar een geschikte locatie, geen eenvoudige opdracht in een al druk bebouwd Mechelen met weinig open ruimte. Een eerste optie was een terrein achter Technopolis. "Maar het doecentrum heeft in de toekomst mogelijk zelf nog plannen voor uitbreiding. Die piste hebben wij dus verlaten. Een andere mogelijkheid was de Arsenaal- en Raghenosite achter het centraal station, maar de ontwikkeling daarvan laat nog iets te lang op zich wachten", stelt Walter Schroons.

Parkeertoren

Uiteindelijk is de omgeving van het Vrijbroekpark aan de Uilmolenweg uit de bus gekomen. "Een van de stukken recreatiegebied die nog voorhanden zijn in onze stad", geeft de schepen van Sport aan. De stad ziet op die site ook mogelijkheden voor de realisatie van een parkeertoren. Bijvoorbeeld in samenwerking met het naburige Procter & Gamble, maar ook de provincie, die eigenaar is van het Vrijbroekpark.

Al vindt het stadsbestuur het nog te vroeg om nu al in detail te treden. "Misschien weten wij in december meer, maar voor hetzelfde geld gaat het hele project gewoon niet door. Op dit moment zijn we een van de vele gemeenten en steden die zich kandidaat hebben gesteld", zegt Schroons nog.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio