© Belga

Anne-Marie Lizin plots overleden

De Waalse politica Anne-Marie Lizin is zaterdagmorgen op 66-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Sergio Taronna van de lokale partij PourHuy gemeld. Lizin herstelde sinds afgelopen maandag in Hoei nadat ze tien dagen geleden in Parijs in het ziekenhuis was beland. Ze was 25 jaar lang de burgemeester van Hoei en zat jarenlang in de senaat voor de PS. In 2009 werd ze uit die partij gezet na beschuldigingen van fraude.

jns, wle

Lizin herstelde sinds afgelopen maandag in Hoei nadat ze tien dagen geleden in Parijs in het ziekenhuis was beland. Een woordvoerder van de lokale partij PourHuy bevestigde zaterdag dat de politica in de loop van de ochtend is overleden. Over de precieze doodsoorzaak is nog niets bekend.

Lizin was de eerste vrouwelijke parlementsvoorzitter die ons land ooit gekend heeft. Ze leidde de senaat van 2004 en 2007. Verder zal ze vooral herinnerd worden als burgemeester van Hoei. Ze kwam echter in opspraak toen bleek dat ambtenaren in 2006 tijdens hun diensturen haar verkiezingsdrukwerk rondbrachten. In maart van dit jaar werd ze hiervoor door het hof van beroep veroordeeld tot één jaar cel met uitstel, een boete van 1.100 euro en een verbod op het uitoefenen van elke openbare functie gedurende vijf jaar. Het cassatiegeding tegen die veroordeling werd uiteindelijk verworpen. Lizin werd ook beschuldigd van valsheid in geschrifte, maar ging in die zaak wel vrijuit.

Na haar ontslag als burgemeester had ze het moeilijk afscheid te nemen van de functie. Zo reed ze met opzet de wagen van haar opvolgster aan. Ze overwoog nog even een terugkeer met een eigen partij, maar zag daar uiteindelijk van af. Lizin bleef tot het einde volhouden dat ze het slachtoffer was van ‘een groot onrecht’, dat gebaseerd was op ‘een valse getuigenis’.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio