© Sven Van Haezendonck

Fietsers krijgen overal voorrang op fietsostrade

Fietsers krijgen binnenkort overal voorrang op de fietsostrade in Mechelen. Ook aan de gevaarlijke kruispunten met de Caputsteen- en de Kleine Nieuwedijkstraat, waar er nog dit jaar aanpassingen gebeuren.

Sven Van Haezendonck

De stad en de provincie Antwerpen zorgen voor extra signalisatie, een verkeersplateau en aangepaste voorrangsregels. De kruisingen met het autoverkeer in de Caputsteen- en de Kleine Nieuwedijkstraat zorgden al vanaf het begin voor discussie. Maar vooral na een reeks ongevallen werd het debat aangewakkerd.

Vandaag heeft het autoverkeer nog voorrang aan de kruispunten, maar dat wijzigt dus. “Er werd vastgesteld dat het overgrote deel van de autobestuurders automatisch stopt voor de kruising met de fietsostrade. De meeste autobestuurders geven fietsers zelfs expliciet voorrang. Omdat op dit moment de auto’s nog officieel voorrang hebben, zorgt dit voor verwarring en bij momenten gevaarlijke situaties”, zegt gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA).

Aanleg verkeersplateaus

In een gezamenlijk overleg tussen de provincie en de stad werd daarop voorgesteld de voorrangsregeling om te draaien, zodat de fietsers op de fietsostrade voorrang hebben. Nog dit jaar gebeuren er aanpassingen. De fietsostrade wordt op de twee kruispunten aangelegd op een verkeersplateau, om een lagere snelheid af te dwingen. De rode kleur wordt ook doorgetrokken over de rijbaan.

Voor het gemotoriseerd verkeer komt er een stopbord met bijbehorende stopstreep. Aan de Kleine Nieuwedijkstraat wordt voor bestuurders ook een verkeersspiegel geplaatst, zodat ze fietsers ook goed zien aankomen. “Om te bekijken of aanpassingen het verhoopte resultaat geven, zullen we deze inrichting na enkele maanden grondig evalueren”, stelt schepen van Mobiliteit Marina De Bie (Groen).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners