Elf gezinnen wonen rond één binnentuin met zwembad

Print
Samenwonen is in opmars. Aan de ene kant beseffen we dat we compacter en efficiënter moeten gaan wonen, aan de andere kant zit de baksteen diep in onze culturele maag geworteld. Toch vinden verscheidene vormen van gemeenschappelijk wonen stilaan ingang. CittA ging een kijkje nemen bij D_Factory in Deurne waar elf gezinnen samenwonen rond een binnentuin met zwembad.

D_Factory, voorheen een rubberfabriek, is een gegroepeerd wooncomplex waar elf gezinnen in lofts rond een zwembad wonen. Een soort fuchsia Melrose Place van bij ons. Joeri Bal, projectontwikkelaar, psycholoog en tot voor kort bewoner, kocht de site in 2003 en vernieuwde het geheel tot een zachte versie van cohousing met een tropische look.

Joeri Bal: “Ik koos voor een vast kader waarop mensen konden intekenen. Ik hoor vaak van cohousinggroepen dat ze er jaren over doen om een geschikte site te vinden om hun droom te realiseren. De ellenlange vergaderingen slepen aan en uiteindelijk gebeurt er niets. Dat leidt soms tot conflicten nog voor je samenwoont. In D_Factory hebben de bewoners de vrijheid om te kiezen wanneer ze gezelschap wensen. Het samenwonen is niet tot in de puntjes georganiseerd.”     

Warmer

“Het lijkt hier altijd warmer dan op straat”, vertelt bewoonster Katrien Vernaillen, interieurvormgeefster. “Mijn vriend Peter Vansteenwinkel woonde hier al. Ondertussen zijn we al enkele keren verhuisd binnen het complex. Ik heb het hier, samen met mijn gezinnetje, helemaal naar mijn zin gemaakt met veel hout en lichte, Scandinavisch geïnspireerde kleuraccenten."

Ook Peter Sels is eerder toevallig in zijn woonst terechtgekomen. “De prijzen en de oppervlaktes van de wooneenheden zijn vergelijkbaar met andere lofts in Antwerpen, maar ik was meteen verkocht door de eenvoud en de lichtinval van deze ruimte. Zet deze loft in Spanje of Sicilië en mijn plaatje is compleet.”    

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio