© Joris Herregods

Open Vld: “We moeten openbaar vervoer strengere eisen opleggen”

De trams in Antwerpen rijden tot 25 procent trager dan in andere Europese steden. De districten buiten de Ring worden onvoldoende bediend door De Lijn. Om dit op te lossen, pleit de Antwerpse Open Vld voor een stedelijk vervoersbedrijf.

Lex Moolenaar, Sacha Van Wiele

De NMBS, De Lijn, de deelfietsen Velo, de deelauto’s en het parkeerbeleid zijn onvoldoende op elkaar afgestemd, stellen de Antwerpse liberalen vast. In het huidige mobiliteitsverhaal wordt er onvoldoende rekening gehouden met de noden van de stad.

“We krijgen nog altijd niet genoeg mensen uit de auto en te weinig mensen nemen het openbaar vervoer”, zegt Open Vld-fractieleider Annemie Turtelboom. “Het autogebruik blijft met 41 procent nog altijd hoog. Mensen zien het openbaar vervoer niet als een waardig alternatief en nemen daarom liever de auto of de fiets. Als we dat willen aanpakken, dan zullen we ons openbaar vervoer veel strengere eisen moeten opleggen. Op het vlak van openbaar vervoer heeft de stad de touwtjes niet in handen om een samenhangend beleid te voeren.”

Regisseur

Om dit te realiseren kijken de Antwerpse liberalen naar de stedelijke vervoersbedrijven in andere Europese steden, zoals Amsterdam en Rotterdam. “Een stedelijk vervoersbedrijf is de regisseur van het openbaar vervoer in de stad”, zegt Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz. “Het vertrekt van de daadwerkelijke mobiliteitsbehoeften in de stad.”

Het stedelijke vervoersbedrijf heeft verregaande gevolgen voor De Lijn. In plaats van één maatschappij voor heel Vlaanderen, komen er stadsregio’s met elk een eigen vervoersbedrijf. Wat vandaag aanwezig is van De Lijn in Antwerpen, wordt dan eigendom van het stedelijke vervoersbedrijf en bij uitbreiding de stad. Ook de trambeddingen zullen in het voorstel van de Open Vld worden overgedragen aan het stedelijke vervoersbedrijf.

Lees vrijdag het volledige artikel in Gazet van Antwerpen

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio