Weduwes van gesneuvelde Syriëstrijders in België bevallen en teruggekeerd naar front

Twee weduwes van gesneuvelde leden van Sharia4Belgium die vorig jaar terugkeerden naar België om te bevallen, zijn weer in Syrië. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens hun familie konden ze niet meer wennen aan ons land.

nadb

Het federale parket bevestigde woensdag aan Het Laatste Nieuws dat Tatiana Wielandt (22) en haar schoonzus Bouchra Abouallal samen met hun vier kinderen, van wie de jongsten amper 1,5 jaar oud zijn, enkele weken geleden weer naar Syrië vertrokken. Zij zouden daar een normaal leven leiden en zijn er allebei hertrouwd.

Vereerd als martelaren

In januari 2014 waren beide vrouwen uit Syrië ontsnapt nadat hun echtgenoten, Nourredine Abouallal en Saïd El Morabit, er gesneuveld waren in de strijd. Beide mannen waren belangrijke leden van Sharia4Belgium.

De familie Abouallal ving de vrouwen op bij hun terugkeer en ze werden omringd door sociale diensten. In ruil beloofden ze definitief te breken met het radicale moslimmilieu.

Kort na de bevalling werd echter duidelijk dat de vrouwen nog steeds nauw contact onderhielden met Belgische strijders in Syrië. Hun gesneuvelde mannen worden door Islamitische Staat vereerd als martelaren, en daardoor genieten de weduwen ook een hoog aanzien.

Gerechtelijke diensten

De familie is boos dat de gerechtelijke diensten de jonge vrouwen en hun kleine kinderen niet hebben tegengehouden. ‘Waarom zou de politie dat doen?’, zegt een woordvoerder van het federale parket aan Het Laatste Nieuws. ‘Ze zijn nooit veroordeeld en zijn met hun kinderen in de auto naar Turkije vertrokken. Daar is niets strafbaars aan.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER