“Ga in dialoog met Syriëstrijders”

Foto: VRT

“Ga in dialoog met Syriëstrijders”

Print

De uitspraken van voormalig Syriëstrijder Younes Delefortrie (26) in de media blijven voor controverse zorgen. “Hoe scherp zijn uitspraken ook zijn, je moet altijd blijven luisteren.”

Dat zegt Montasser Alde’emeh, islamoloog en onderzoeker aan de Nederlandse Radbouduniversiteit. Alde’emeh onderhoudt via zijn kenniscentrum De Weg Naar contact met een tiental jonge Syriëstrijders, teruggekeerde Syriëstrijders en hun ouders. Ook Younes Delefortrie, de Antwerpse bekeerling wiens interview door de VRT offline werd gehaald, kent hij zeer goed. “De uitspraken van Younes zijn voor zijn rekening”, zegt Alde’emeh.

“Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en in een democratisch land kan die ook vrij geuit worden. Hoe scherp die mening ook wordt geformuleerd, ik veroordeel die nooit. Wat uiteraard nog niet betekent dat ik de mening deel, integendeel, maar het is wel belangrijk om de dialoog met de jongeren die in Syrië zitten, of die uit Syrië zijn teruggekeerd, altijd open te houden. Ik probeer met veel empathie te luisteren naar wat jongeren als Younes te vertellen hebben. Ik probeer ze niet te deradicaliseren, ik probeer ze enkel weg te houden van de stap naar geweld.”

“Vorige week nog heeft een jongen vanuit Syrië laten weten dat hij terug wilde keren naar België. Ik geloof dat die aanpak meer oplevert dan bijvoorbeeld op bezoek gaan bij een deradicaliseringsambtenaar.”

Nu in het nieuws