© VRT

“Ga in dialoog met Syriëstrijders”

De uitspraken van voormalig Syriëstrijder Younes Delefortrie (26) in de media blijven voor controverse zorgen. “Hoe scherp zijn uitspraken ook zijn, je moet altijd blijven luisteren.”

vdaa

Dat zegt Montasser Alde’emeh, islamoloog en onderzoeker aan de Nederlandse Radbouduniversiteit. Alde’emeh onderhoudt via zijn kenniscentrum De Weg Naar contact met een tiental jonge Syriëstrijders, teruggekeerde Syriëstrijders en hun ouders. Ook Younes Delefortrie, de Antwerpse bekeerling wiens interview door de VRT offline werd gehaald, kent hij zeer goed. “De uitspraken van Younes zijn voor zijn rekening”, zegt Alde’emeh.

“Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en in een democratisch land kan die ook vrij geuit worden. Hoe scherp die mening ook wordt geformuleerd, ik veroordeel die nooit. Wat uiteraard nog niet betekent dat ik de mening deel, integendeel, maar het is wel belangrijk om de dialoog met de jongeren die in Syrië zitten, of die uit Syrië zijn teruggekeerd, altijd open te houden. Ik probeer met veel empathie te luisteren naar wat jongeren als Younes te vertellen hebben. Ik probeer ze niet te deradicaliseren, ik probeer ze enkel weg te houden van de stap naar geweld.”

“Vorige week nog heeft een jongen vanuit Syrië laten weten dat hij terug wilde keren naar België. Ik geloof dat die aanpak meer oplevert dan bijvoorbeeld op bezoek gaan bij een deradicaliseringsambtenaar.”

Bart Peeters haalt uit naar VRT-top na hetze over 'De Afspraak'

© vrt

Het interview met Michael ‘Younes’ Delefortrie in ‘De Afspraak’ was een goed interview. Dat zei Bart Peeters dinsdagavond nadat hij zelf was uitgenodigd in het praatprogramma. 'Ivan De Vadder vindt dat, Rudi Vranckx vindt dat. En ik heb daar niks over te zeggen, maar ik vond dat ook', klonk het.

Bart Schols had net daarvoor zelf op ludieke wijze verwezen naar de hetze over het interview met Delefortrie maandagavond. 'Als u het gesprek met Bart Peeters net gemist zou hebben, deze keer zit het wel in de loop vannacht. Denk ik', sloot Schols de uitzending af.

Bart Peeters pikte meteen in. 'Eigenlijk, het beste wat je kan doen is iets weghalen van de site, want dan pas is het everywhere. Dat zijn mensen die niet weten hoe het internet marcheert.' De zanger-presentator vond het niet alleen daarom een vreemde beslissing om het interview weg te halen. Dat het niet aan journalistieke normen van VRT Nieuws zou beantwoorden, sprak hij tegen. 'Zo iemand als Younes, of hij nu Jejoen of Dimitri heet, zo iemand moet je gewoon zijn verhaal laten doen. Mensen die meerwaardezoekers zijn, die echt wel weten hoe ze zelf kunnen oordelen, die zullen er wel over oordelen. En daarom was het een goed interview.'

Zoals Bart Peeters overigens al aanhaalde, staat het bewuste interview intussen al overal op het internet. U kan het gesprek met Michael 'Younes' Delefortrie hieronder herbekijken.

"VRT-nieuwsdienst boos op hoofdredactie"

© Canvas

Journalisten van de VRT-nieuwsdienst en schermgezichten van de openbare omroep zijn boos op de hoofdredactie, nadat die maandagavond het gesprek met Syriëstrijder Michael 'Younes' Delefortrie in ‘De Afspraak’ van zijn websites gehaald heeft. Hoofdredacteur Luc Rademakers ontkent dat er sprake is van een vertrouwensbreuk. 'Ik heb de indruk dat de VRT-hoofdredactie panikeert', zegt Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten. De redactieraad van de nieuwsdienst zit dinsdagavond samen over de kwestie.

In ‘De Afspraak’ op Canvas had presentator Bart Schols maandagavond een studiogesprek met de teruggekeerde Syriëstrijder Michael 'Younes' Delefortrie. De 26-jarige Antwerpenaar, die een van 47 beklaagden was tijdens het grote Belgische terrorismeproces vorig jaar en dit jaar werd veroordeeld, was er te gast naar aanleiding van zijn boek, dat dinsdag verschijnt.

Er kwam maandagavond - vooral via sociale media - heel wat kritiek op het studiogesprek. Sommige kijkers waren verontwaardigd dat de teruggekeerde Syriëstrijder een forum kreeg zonder dat de presentator al te veel weerwerk bood.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Later op de avond volgende dan de reactie van de VRT-hoofdredactie: ‘Dit studiogesprek kwam live op antenne en beantwoordt niet aan de journalistieke normen van VRT Nieuws. We hebben dan ook besloten om het interview niet meer raadpleegbaar te maken op onze platformen. Het wordt niet meer heruitgezonden op Canvas en op canvas.be en deredactie.be werd het verwijderd.’

Het fragment circuleert wel nog op YouTube.

Maar ook deze aankondiging zorgde voor kritiek op de sociale media. Sommigen hekelen de ‘censuur’ en merken op dat het interview gewoon kan herbekeken worden via de digitale televisieplatformen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Luc Rademakers: 'Faux pas'

In een reactie aan de redactie van De Standaard komt Luc Rademakers, hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst, terug op het incident:'Het studiogesprek met Michael Younes Delefortrie, gisteravond in 'De Afspraak', was een faux pas. De manier waarop het gesprek is aangepakt, beantwoordt niet aan onze journalistieke normen. Onze procedure van onpartijdigheid is niet vlekkeloos gevolgd. We hebben daarom gisteravond besloten dat onderdeel uit het programma weg te knippen op onze platformen, zijnde deredactie.be, canvas.be en de canvaslus.'

'Dat is geen censuur. Als je een slecht product in de rekken hebt, dan haal je het weg, punt. Waarom het een slecht product was? Het item kreeg te weinig context en duiding, vooraf én tijdens het gesprek. Als je het aan mij vraagt, was het om te beginnen ook geen goed idee Younes Delefortrie, die volgens mij meer nood heeft aan medische hulp dan media-aandacht, naar de studio te halen.'

Rademakers zegt dat er geen sprake is van een vertrouwensbreuk. 'Dit is een eenmalige uitschuiver, we bewaren alle vertrouwen in de ploeg, die onder moeilijke omstandigheden een nieuwe programma uit de grond heeft moeten stampen, en dat uitstekend doet. We hebben deze voormiddag een redactievergadering belegd met de hele ploeg, om uit te sluiten dat zoiets zich in de toekomst nog voordoet.'

Controlemechanismen

Volgens Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ), heeft de hoofdredactie van de VRT overtrokken gereageerd na het schrappen van het studiogesprek met Syrië-strijder Younes Delefortrie in 'De Afspraak'. 'Ze gaan er met een moker tegen aan. Ik vind dat ze hun eigen verantwoordelijkheid ontlopen. De nieuwsdienst van de VRT is toch volwassen genoeg om dat intern te regelen. Ze heeft toch eigen controlemechanismen', aldus Deltour.

De nationaal secretaris van de VVJ vindt ook dat de hele ploeg van 'De Afspraak' nu afgerekend wordt wegens foute journalistieke keuzes. 'Dat is jammer.'

Dewinter gaat klacht indienen tegen ex-Syriëstrijder Delefortrie

© PN/VRT

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter gaat woensdag een klacht indienen tegen voormalig Syriëstrijder Younes Delefortrie voor het “aanzetten tot geweld”. Dat kondigt hij dinsdag aan in een persbericht. Dewinter zal ook de verbeurdverklaring vragen van de inkomsten die Delefortrie zou puren uit zijn pas verschenen boek ‘Mijn persoonlijke jihad’.

Het Antwerpse parket zegt dinsdag nog geen weet te hebben van andere, soortgelijke klachten tegen Delefortrie.

Dewinter vindt het naar eigen zeggen niet kunnen dat Delefortrie bij het proces rond Sharia4Belgium “slechts” veroordeeld werd tot 3 jaar cel en een geldboete van 1.000 euro, beide met uitstel.

“Antwerps burgemeester De Wever heeft totaal geen vat op Delefortrie, want hij kon een ‘speciaal begeleidingsprogramma’ voor teruggekeerde Syriëstrijders gewoon weigeren”, zegt hij. “Met behulp van een journalist publiceerde Delefortrie nu een boek, hij werkt bij een bakker in Antwerpen en krijgt een kritiekloos podium in de media.”

In zijn boek doet Delefortrie - net als in verschillende media de voorbije dagen - een aantal controversiële uitspraken over terreurorganisatie IS. Uitspraken van Delefortrie waarin hij IS-onthoofdingsvideo’s en -folterpraktijken verdedigt, kunnen volgens Dewinter niet door de beugel en zetten aan tot geweld.

Het Kamerlid stelt bovendien dat het gerecht Delefortrie bij de strafuitspraak de voorwaarde had moeten opleggen van niet langer openlijk te sympathiseren met IS. Dewinter zegt ook een wetsvoorstel te zullen indienen om dat laatste algemeen strafbaar te maken.

Vastgoed

Jobs in de regio