Koudste 13 oktober sinds 1901: “Geen voorbode voor horrorwinter”

Ignace Lacante maakte vandaag deze fraaie foto van de koude in Wervik Foto: rr

Koudste 13 oktober sinds 1901: “Geen voorbode voor horrorwinter”

Print

In Ukkel was het dinsdag rond 14 uur 5,5 graden. Uitzonderlijk koud voor midden oktober want gemiddeld kunnen we dan nog rekenen op een aangename 16 graden. Het was zelfs de koudste 13 oktober sinds 1901. Dinsdagavond viel de eerste sneeuw van dit najaar al in ons land.

Gisteren was het nog 12 graden, maar vandaag dook de temperatuur in Ukkel fors naar beneden, tot 5,5 graden. Zo beleefden we de koudste 13 oktober sinds 1901, zegt weerman David Dehenauw. Het was al van 1975 geleden dat we in midden oktober nog zo’n lage temperaturen overdag lieten optekenen.

“De koude lucht komt uit het noord-noordoosten”, legt Frank Deboosere uit “en omdat het in Noord- en Oost-Europa op sommige plaatsen al flink vriest, voelen wij daar ook de gevolgen van. Het is dus uitzonderlijk koud maar de mensen reageren verrast omdat het tegenwoordig niet zo vaak meer gebeurt dat de temperatuur onder de gemiddelde waarden blijft.”

De komende dagen blijft het koud maar zo bar als vandaag wordt het voorlopig niet meer. De kans op regen wordt geleidelijk groter, maar sneeuw blijft enkel voorbehouden voor hoogtes boven de 500 meter zoals in de Hoge Venen. Dinsdagavond was het al zover: de eerste sneeuw van dit najaar werd gesignaleerd in de buurt van Spa. 

Moeten we vrezen voor een bijzonder zware winter door de uitzonderlijke koude in oktober? “Neen”, zegt Deboosere. “Ook in 1975 hadden we een heel koude 13de oktober en dat was niet meteen het begin van een verschrikkelijke winter. We zien inderdaad dat het water van de Atlantische Oceaan kouder is dan gemiddeld, maar er zijn zoveel factoren. Het kan nog alle kanten uit.”

MEEST RECENT