Syrische Koerden beschuldigd van platgooien dorpen

Foto: AP

Syrische Koerden beschuldigd van platgooien dorpen

Print

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International beschuldigt de Koerden in het noorden van Syrië ervan dat ze duizenden mensen hebben verdreven en hele dorpen met de grond hebben gelijkgemaakt. De Koerden ontkennen dat.

Bij het veroveren van veertien steden en dorpen in het noorden en noordoosten van Syrië hebben de Koerden de bevolking weggejaagd en massaal huizen vernield, meldde Amnesty International dinsdag. ‘Het gaat om oorlogsmisdaden begaan door de autonome administratie’ van Syrische Koerden, luidt het.

Satellietbeelden

De mensenrechtenorganisatie baseert zich op satellietbeelden van het dorp Husseiniya, in het noordoosten van Syrië. Dat dorp werd tussen juni vorig jaar en juni dit jaar bijna volledig vernield.

De organisatie verzamelde ook getuigenissen van bewoners . ‘Zij (de Koerdische strijders, nvdr.) hebben ons uit onze huizen gejaagd en ze in brand gestoken. Ze kwamen met bulldozers waarbij ze bijna het hele dorp platlegden’, vertelt een inwoner. Volgens Amnesty getuigen deze vernielingen en het verjagen van de burgerbevolking zonder gerechtvaardigd militair doel, van machtsmisbruik en een schending van het internationaal humanitair recht.

Volgens Amnesty zijn de vernielingen die de Koerdische strijders hebben aangericht niet het gevolg van gevechten met jihadisten, ‘maar van een moedwillige en gecoördineerde campagne om de bevolking in de dorpen collectief te straffen, omdat ze IS-strijders zouden gehuisvest hebben’.

Valse beschuldigingen

De Syrische Koerden ontkennen dat ze duizenden mensen hebben verdreven. Het zijn ‘valse beschuldigingen’ die op onbetrouwbare informatie zijn gebaseerd, zei de Koerdische woordvoerder Idriss Nassan aan het Duitse persbureau dpa. ‘We hebben alle mensen toegestaan naar hun gebieden terug te keren, nadat die bevrijd waren.’

Er werden wel mensen opgepakt die met de terreurorganisatie Islamitische Staat hadden samengewerkt en de wet hadden geschonden, verklaarde hij voorts.

De Noord-Syrische Koerden zijn in de strijd tegen Islamitische Staat een belangrijke bondgenoot van het Westen.

MEEST RECENT