VRT schrapt omstreden studiogesprek met teruggekeerde Syriëstrijder

Foto: Reuters

VRT schrapt omstreden studiogesprek met teruggekeerde Syriëstrijder

Print
De hoofdredactie van de VRT heeft maandagavond beslist om het studiogesprek in 'De Afspraak', met de teruggekeerde Syrië-strijder Younes Delefortrie, niet meer raadpleegbaar te maken op zijn platformen. Het gesprek -dat live was uitgezonden- beantwoordde volgens de hoofdredactie 'niet aan de journalistieke normen' van de openbare omroep, luidt het in een persbericht.

Er kwam maandagavond via de sociale media heel wat kritiek op het studiogesprek. Sommigen waren verontwaardigd dat de teruggekeerde Syriëstrijder een forum kreeg zonder al teveel weerwerk. Delefortie was uitgenodigd naar aanleiding van de publicatie van zijn boek.

Maar volgens de VRT-hoofdredactie heeft de man 'een aantal uitspraken gedaan die strijdig zijn met de democratische waarden en die onvoldoende ter discussie werden gesteld'. Omdat het interview 'niet aan de journalistieke normen voldeed', is besloten om het niet meer raadpleegbaar te maken op de websites van de openbare omroep. Het zal ook niet heruitgezonden worden op Canvas.

Maar ook deze aankondiging krijgt kritiek op de sociale media. Sommigen hekelen de 'censuur' en merken op dat het interview gewoon kan herbekeken worden via de digitale televisieplatformen.

 

In een reactie aan de redactie van De Standaard komt Luc Rademakers, hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst, terug op het incident:

'Het studiogesprek met Michael Younes Delefortrie, gisteravond in 'De Afspraak', was een faux pas. De manier waarop het gesprek is aangepakt, beantwoordt niet aan onze journalistieke normen. Onze procedure van onpartijdigheid is niet vlekkeloos gevolgd. We hebben daarom gisteravond besloten dat onderdeel uit het programma weg te knippen op onze platformen, zijnde deredactie.be, canvas.be en de canvaslus.'

'Dat is geen censuur. Als je een slecht product in de rekken hebt, dan haal je het weg, punt. Waarom het een slecht product was? Het item kreeg te weinig context en duiding, vooraf én tijdens het gesprek. Als je het aan mij vraagt, was het om te beginnen ook geen goed idee Younes Delefortrie, die volgens mij meer nood heeft aan medische hulp dan media-aandacht, naar de studio te halen.'

'Dit is een eenmalige uitschuiver, we bewaren alle vertrouwen in de ploeg, die onder moeilijke omstandigheden een nieuwe programma uit de grond heeft moeten stampen, en dat uitstekend doet. We hebben deze voormiddag een redactievergadering belegd met de hele ploeg, om uit te sluiten dat zoiets zich in de toekomst nog voordoet.'

Nu in het nieuws