Experts unaniem: “Einde van diesel is nabij”

Foto: EPA

Experts unaniem: “Einde van diesel is nabij”

Print

Veel automobilisten zullen in de komende jaren overschakelen van diesel op benzine. Daar zijn verschillende auto-experts het over eens, nu de federale regering de accijnzen op diesel vanaf november fors verhoogt.

Dieselrijders betalen tot eind 2016 twee euro meer aan accijnzen per tankbeurt van vijftig liter. Tegen eind 2018 lopen de meerkosten op tot zeven euro. De accijnzen op benzine gaan tegen 2018 dan weer met 3,9 euro per tankbeurt naar omlaag. “Het valt te verwachten dat steeds meer particulieren zullen overschakelen op benzine”, zegt Joost Kaesemans, directeur van automobielfederatie Febiac.

Ook Eddy Van de Voorde, transporteconoom van de Universiteit Antwerpen, meent dat de consument zal overschakelen naar de benzineauto. “Door de forse accijnsverhoging op diesel valt ook het voordeel van het lagere verbruik van dieselwagens weg. Daarbij komt nog dat de dieselauto vandaag veel imagoschade lijdt, omdat Volkswagen met de uitstoot van haar dieselwagens heeft geknoeid.”

Volgens autokenners blijft diesel enkel voor bedrijfswagens nog een beetje interessant, omdat gebruikte dieselauto’s na pakweg vier jaar makkelijk kunnen worden doorverkocht aan Oost-Europa, en omdat dieselauto’s fiscaal aftrekbaar zijn vanwege een lage CO2-uitstoot.

“Maar ondanks de voordelen zullen bedrijven door die forse accijnsverhoging twee keer nadenken voor ze nog dieselauto’s aan hun personeel aanbieden”, zegt Danny Smagghe van automobielfederatie Touring.