© REUTERS

Onderzoek Nederlandse MH17-expert blijft deels geheim

Een groot deel van het Nederlandse politieonderzoek en correspondentie over de omstreden MH17-lezing van patholoog-anatoom George Maat blijft geheim. Maandag heeft de politie documenten vrijgegeven op verzoek van onder meer het Nederlandse persagentschap ANP, maar die zijn voor een groot deel zwart gemaakt.

Maat was een van de experts die door het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) waren ingehuurd voor de identificatie van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Hij werd uit het team gezet na een uitzending van RTL Nieuws. Hij had tijdens een lezing die bedoeld was voor studenten foto’s getoond van lichaamsdelen van slachtoffers. De Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur haalde daarna hard uit naar Maat, die een grote staat van dienst heeft.

In een interne memo van de politie, die wel leesbaar is, staat dat “alle betrokkenen van mening zijn dat professor Maat dit fotomateriaal in zijn bezit mocht hebben en mocht gebruiken voor educatieve doeleinden”.

Ook staat er dat Maat geen expliciete toestemming had gevraagd of gekregen voor de presentatie, maar ook dat er binnen het LTFO “geen geschreven kaders bestaan” over het geven van presentaties.

Maat heeft eerder gevraagd om excuses en eerherstel. Hij liet verder weten dat hij een soortgelijke lezing op dezelfde manier opnieuw zou geven.

Van der Steur liet daarop weten geen reden voor excuses te zien en herhaalde dat Maat nabestaanden onnodig heeft gegriefd. De minister nam het Maat ook kwalijk dat hij ook buiten zijn vakgebied sprak, bijvoorbeeld over dat het vliegtuig met een raket is neergehaald. In de vrijgegeven documenten staat daarover dat dit geen deel uitmaakte van de basispresentatie van Maat.

Nu in het nieuws