Politie stopt bewaking toevluchtsoord Julian Assange

Print

De Britse politie zal niet langer aan de ambassade van Ecuador staan om Wikileaks-oprichter Julian Assange (44) te arresteren. Die verblijft daar al ruim drie jaar. In de plaats komen andere maatregelen.

De beslissing komt er na kritiek op de hoge kost van het bewakingsprogramma. Die is inmiddels opgelopen tot bijna 13 miljoen pond (16 miljoen euro). De Londense politie bewaakt de ambassade de voorbije drie jaar de klok rond.

Dat de bewaking wordt stopgezet, betekent niet dat Assange op vrije voeten is. De politie zegt dat ze nog een plan heeft om hem te arresteren. Het gaat om zowel zichtbare als onzichtbare maatregelen.

“Het Verenigd Koninkrijk is wettelijk verplicht om Assange aan Zweden uit te leveren”, zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. “Die verplichting is nog altijd van kracht.”

Julian Assange vluchtte in juni 2012 naar de Ecuadoraanse ambassade in londen om te vermijden dat hij aan Zweden wordt uitgeleverd. Daar wordt hij gezocht in een verkrachtingszaak. Assange ontkent de beschuldigingen en vreest dat Zweden hem aan de VS zou uitleveren.

In de VS kan Assange worden aangeklaagd voor het publiceren van geheime militaire en diplomatieke documenten.

MEEST RECENT