Silke (21) tien dagen moslima voor sociaal experiment

"Tien dagen moslima en bijna geen vrienden meer"

"Mijn vriendenkring is voor driekwart uitgedund, maar wie zijn overgebleven, zijn wel echte vrienden die beseffen dat je als persoon niet alleen wordt gedefinieerd door je religie”, zegt Silke Raats. Als experiment heeft ze tien dagen een hoofddoek gedragen.

karin vanheusden

Silke Raats uit Wilrijk is een 21-jarige studente farmaceutische laboratoriumtechnologie aan de Karel de Grote Hogeschool in Hoboken. Elke vrijdagavond geeft ze in jeugdcentrum Dynamo in Hoboken als vrijwilliger huiswerkbegeleiding aan kinderen van Turkse afkomst.

“Omdat ik vaak de indruk kreeg dat we in een wij-zij-samenleving leven, de moslims versus de rest, wilde ik iets ondernemen dat mensen de ogen zou openen. Ik wilde mijn omgeving doen inzien dat de islam níét gelijkstaat aan radicale ideeën of gaan vechten in Syrië.”

“Mijn plan was een maand lang als moslima met hoofddoek door het leven te gaan en hiervan een filmpje te maken. Omdat de reacties in de eerste dagen zo heftig en negatief waren, heb ik het experiment na tien dagen stopgezet.”

“Overspoeld met vragen”

Silke Raats bracht niemand op de hoogte van haar experiment, behalve haar ouders en haar beste vriendin. Op 29 september postte ze haar profielfoto met hoofddoek. “Ik werd overspoeld met vragen. Of ik me had bekeerd, of ik samen was met een moslim, of ik wel besefte dat ik nooit meer aan een job zou geraken.”

Silke Raats is vooral geschokt door de vele negatieve reacties van kennissen en vrienden. “Ik kreeg meer en meer scheve blikken, ik werd voorbijgelopen en compleet genegeerd. Ook door vrienden die ik al jarenlang ken en met wie ik in de zomer nog op vakantie ben geweest ...”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio