Regering bevestigt 97 slachtoffers, Koerden spreken van 128 doden

Print

Groot verdriet onder de nabestaanden van de slachtoffers. Foto: AFP

Het dodental van de dubbele aanslag op een vredesbetoging in de Turkse hoofdstad Ankara, is verder opgelopen tot 97. De pro-Koerdische partij HDP had eerder nog melding gemaakt van 128 slachtoffers, maar de Turkse regering spreekt dat cijfer nu tegen. Volgens de Turkse veiligheidsdiensten wijst het eerste onderzoek uit dat de dubbele bomaanslag in Turkije het werk was van terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS).

De pro-Koerdische partij HDP had eerder nog melding gemaakt van 128 slachtoffers, maar de Turkse regering spreekt dat cijfer nu tegen. Volgens het kabinet van de Turkse premier Ahmet Davutoglu zijn 95 van de 97 slachtoffers intussen ook geïdentificeerd.
Nog volgens de regering is uit het onderzoek gebleken dat de dubbele aanslag gepleegd werd door twee mannen. Over hun identiteit bestaat nog geen duidelijkheid.

De aanslagen, die nog niet werden opgeëist, vonden zaterdagvoormiddag rond 10.00 uur plaats in de buurt van het station in het centrum van Ankara. Linkse vredesactivisten hadden zich daar verzameld voor een manifestatie tegen het geweld tussen de veiligheidskrachten en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De manifestatie werd mee georganiseerd door HDP.

'ISIS achter aanslag in Ankara'

Volgens een anonieme bron bij de veiligheidsdiensten zouden de bomaanslagen van gisteren sterke gelijkenissen vertonen met een zelfmoordaanslag in juli in Suruc, nabij de Syrische grens. Die werd toen ook toegewezen aan ISIS. 'Alles wijst uit dat deze aanval een kopie was van die in Suruc. Alles wijst naar ISIS.' Ook een tweede bron bevestigde dat 'het onderzoek wordt toegespitst op ISIS'.

De Turkse regering ontkende eerder elke betrokkenheid bij de aanslag, die volgens premier Ahmet Davutoglu waarschijnlijk het werk was van twee zelfmoordterroristen. Davutoglu keek gisteren twee richtingen uit in de zoektocht naar de daders: die van terreurgroepering Islamitische Staat en die van de gewapende arm van de Koerdische afscheidsbeweging PKK. Anderen wijzen dan weer naar de Turkse nationalisten. Die zouden willen verhinderen dat de Koerdische minderheid meer rechten verwerft.

Een Turkse krant meldde eerder dat één van de daders zou geïdentificeerd zijn als een man tussen 25 en 30 jaar, maar dat werd niet bevestigd. Een nieuwsagentschap meldde dan weer dat de politie in Konya veertien mensen had opgepakt op verdenking van banden met IS. Het is echter niet duidelijk of die operatie in verband staat met de aanslag in Ankara.

'Erdogan moordenaar'

Duizenden mensen kwamen zondag bijeen op het Sihhiye-plein, nabij het treinstation van Ankara om de slachtoffers te herdenken. Ze wilden bloemen achterlaten op de plaats van de aanslag, maar de politie had die volledig afgezet. Volgens HDP werden daarbij leden van de pro-Koerdische partij aangevallen door de politie. Ondertussen werd de plaats van de aanslag wel weer opengesteld.

‘Erdogan moordenaar, politie moordenaars’, klonk het bij de betogers.Ze probeerden zich een weg te banen naar de regeringswijk, maar werden tegengehouden door een grote politiemacht en enkele wagens met waterkanon.

 

MEEST RECENT