Geoffrey Howe (88), sleutelfiguur en struikelblok van Thatcher, is overleden

Foto: AFP

Geoffrey Howe (88), sleutelfiguur en struikelblok van Thatcher, is overleden

Print

De Britse conservatieve ex-politicus Geoffrey Howe is op 88-jarige leeftijd overleden. Howe was in de jaren 80 één van de belangrijkste politici van het Verenigd Koninkrijk. De eurofiele Howe was de langstzetelende minister onder de conservatieve premier Margareth Thatcher. Omdat hij het niet eens was met diens Europese politiek nam hij in 1990 ontslag. De daaropvolgende crisis bij de conservatieve partij leidde tot de val van Thatcher.

Lord Howe bezette belangrijke posten en gaf het economisch beleid van Thatcher mee vorm. Vanaf 1979 was hij achtereenvolgend minister van Financiën (chancellor of the exchequer), minister van Buitenlandse Zaken, leider van de conservatieven in het Lagerhuis en vicepremier.

In 1990 nam Howe ontslag. Tijdens een toespraak voor het Lagerhuis haalde hij zwaar uit naar de “no no no”-houding van Thatcher tegenover verdere Europese integratie. Enkele weken later was de politieke carrière van de ‘Iron Lady’ voorbij. Thatcher zou Howe later omschrijven als een “bron van verdeeldheid en een brandpunt van wrok”.

Lord Howe nam eerder dit jaar ontslag uit het Hogerhuis. Hij overleed vrijdagavond in zijn huis in Warwickshire, vermoedelijk na een hartaanval, nadat hij een jazzconcert had bijgewoond.

(belga)

Nu in het nieuws