ANDORRA - BELGIË: 1-4

Rode Duivels op een drafje (maar niet overtuigend) naar EK 2016

Print
De Rode Duivels gaan volgend jaar naar het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk, daarover bestaat mathematische zekerheid nu de nationale ploeg met 1-4 ging winnen op het veld van voetbaldwerg Andorra. Dankzij de nederlaag van Wales in Bosnië worden de Duivels bovendien de nieuwe leiders in groep B. De prestatie van onze nationale trots was echter niet denderend, vooral een bleke Hazard viel uit de toon. Nainggolan, De Bruyne, Hazard en debutant Depoitre scoorden voor de Belgen, Lima scoorde de eerredder vanop de strafschopstip na een overtreding van Jan Vertonghen.

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

De balans van voetbaldwerg Andorra, het nummer 205 op de FIFA-ranking, in EK-kwalificatieduels: 48 gespeeld, 48 keer verloren. Geen wonder dus dat er van de Rode Duivels niet alleen winst, maar ook goed voetbal werd verwacht. Marc Wilmots hield zijn woord en bracht met Laurent Depoitre (AA Gent), Thomas Meunier (Club Brugge) en Jordan Lukaku (KV Oostende) drie spelers uit de Belgische competitie aan de aftrap in het kleine Estadi Nacional in Andorra la Vella. Net voor de aftrap vroeg de bondscoach nog om 'geduld op dit kleine veld. We hebben genoeg kwaliteiten, maar dit kunstgrasveld is niet bepaald ideaal voor ons.'

Bovendien bleek al snel na de aftrap dat de Poolse scheidsrechter Pawel Gil - die in zijn hele interlandcarrière nog nooit een rode kaart trok - ook vandaag niet zou strooien met kaarten: de vleugelspelers Mertens en Hazard werden al vroeg in de wedstrijd meermaals hard aangepakt, maar Gil vertikte het de Andorese verdedigers te waarschuwen.

Het tempo van onze nationale ploeg lag ook te laag, tot ergernis van een roepende Wilmots. Buiten een flauw kopbalkansje van debutant Depoitre, moest de Andorese doelman Ferran Pol dan ook amper ingrijpen. Het was verrrassend genoeg zelfs Simon Mignolet die het eerste schot tussen de palen moest verwerken, toen een schot van Rubio afweek op het been van Vertonghen.

Versnelling hoger

Het bleek het schot voor de boeg dat de Duivels nodig hadden: eerst nam Mertens Pol onder vuur, en bij de derde poging die naam waardig mochten de Duivels al vieren: Radja Nainggolan viseerde vanop grote afstand de eerste paal, maar via de knie van Rebes verdween het leer aan de tweede paal in doel. Het meeval kon de Duivels niet schelen, de ban was eindelijk gebroken.

Als de Belgen nog niet bevrijd waren, dan waren ze dat nu wel: de Duivels drukten de Andorezen achteruit, al leverde dat buiten veel balbezit opnieuw niet veel op. We leken na een flauwe eerste helft te moeten gaan rusten met een magere 0-1 voorsprong, maar toen kapitein Sonejee een tot dan toe onzichtbare Hazard onder de grond stopte, zag Kevin De Bruyne zijn kans: de duurste Belg ooit schilderde het leer met een heerlijke wreeftrap over de muur naar de eerste paal. En de voetbalgoden waren de Belgen opnieuw gunstig gezind, want de bal die weer het veld in botste, ging via het achterhoofd van doelman Pol toch over de lijn: 0-2.

Eventjes paniek in Belgische rangen

De kwalificatie voor het Europees Kampioenschap stond op dat moment al lang vast, en die gedachte bleek zich tijdens de koffiepauze ook in het hoofd van onze spelers te hebben genesteld. Vijf minuten na de rust trapte Jan Vertonghen de Andorese aanvaller Victor Moreira aan in het strafschopgebied, diens spitsbroeder Lima bekroonde zijn knappe wedstrijd met zijn derde treffer in deze kwalificatiecampagne. Daarmee verbraken de Andorezen ook hun doelpuntenrecord in een EK-kwalifcatiecampagne, met vier goals (waarvan drie penalty's en een owngoal).

Jordan Lukaku bleek onder de indruk, want ook de nieuwbakken international ging even aan het flateren. Al was Lukaku - die al geel had - godzijdank wel slim genoeg om niet aan het truitje van Moreira te gaan hangen. Maar wie dacht dat er een spannende wedstrijd zou volgen, mocht vijf minuten later alweer rustig achteroverleunen in zijn zetel: na een handsbal van Sonejee kreeg ook België een strafschop, en de aanvoerder van de thuisploeg mocht blij zijn dat hij geen tweede gele prentje kreeg bij zijn afscheidswedstrijd.

Bleke Hazard

Eden Hazard greep de kans om zijn bleke wedstrijd wat op te fleuren door de bal erg laconiek voorbij Pol te schuiven. En net na het uur mochten de boeken helemaal toe, toen debutant Depoitre - tot vreugde van de hele Belgische bank - een voorzet van Mertens in doel verlengde, goed voor de 1-4.

De Andorezen moesten steeds meer alle zeilen bijzetten om overeind te blijven, maar kregen hulp van Wilmots: die haalde eerst Mertens naar de kant voor Nacer Chadli, en even later ook kwamen Cavanda voor Meunier en Bakkali in de plaats van Hazard. Diens wedstrijd eindigde nog op een zure noot, want net voor zijn vervanging trapte hij een penalty veel te zwak op doelman Pol.

In de slotfase hielden de Belgen het voor bekeken, de bal bleef rustig in de eigen ploeg, enkel de feestende Belgische fans zorgden nog voor wat entertainment.

Voor de vijfde keer naar EK-eindronde

Door deze zege is de kwalificatie van de Rode Duivels voor het EK 2016 in Frankrijk een feit, Ze kennen hun opponenten voor de groepsfase van EURO 2016 na de loting van zaterdag 12 december in Parijs. België nam eerder al vier keer deel aan een EK-eindronde: in 1972 (als organiserend land), 1980, 1984 en 2000 (mede-organiserend land). Het EK van 1980 was uiteraard het meest succesvolle voor de Belgen. De troepen van Guy Thys eindigden toen als tweede, de finale tegen West-Duitsland werd met 2-1 verloren. Toch staat er dinsdag in Brussel tegen Israël (20u45) nog wél iets op het spel: als de Rode Duivels die thuiswedstrijd winnen, worden ze voor de eerste keer in de geschiedenis het nummer één op de FIFA-ranking.

Nog in EK-kwalificatiegroep B ging Wales in Zenica met 2-0 onderuit bij Bosnië-Herzegovina, maar Gareth Bale en co plaatsen zich ondanks de nederlaag wel voor het EK. Israël leed in Jeruzalem immers een 1-2 thuisnederlaag, waardoor de Welshmen zeker bij de top twee eindigen. In de stand neemt België de leiding met 20 op 27. Dan volgen Wales (18), Bosnië (14), Israël (13), Cyprus (12) en Andorra (0). 

 
Meer voetbalnieuws