© Twitter

Red Dragons smeren Wit-Russen droge 3-0 aan op EK

De Belgische volleybalmannen hebben hun eerste zege beet op het EK in het Bulgaarse Varna. Ze namen zaterdag in hun tweede wedstrijd in groep C makkelijk de maat van Wit-Rusland (CEV 20). Het werd 3-0, de setstanden waren 25-17, 25-18 en 25-17.

'Vandaag is het van moetes,' had coach Dominique Baeyens zijn spelers ingepompt voor de wedstrijd tegen Wit-Rusland. De Red Dragons hadden goed geluisterd en bleven de hele wedstrijd geconcentreerd bezig. De zege kwam dan ook geen seconde in gevaar en meteen kunnen onze landgenoten zich opmaken voor een tweede ronde vanaf dinsdag in Sofia. Of Nederland of Duitsland daar de tegenstander wordt, hangt ook af van het resultaat dat de Belgen zondag halen tegen Slovenië.

De Wit-Russen begonnen nochtans verrassend met een ace, maar toen spelverdeler Valkiers bij 4-3 zijn eerste punt op een EK scoorde en Verhees en Van de Voorde oppermachtig bleken aan het net, was de 5-10 voorsprong een feit. Die kloof kregen de Wit-Russen niet meer dicht, omdat ook Van Walle met geslaagde aanvallen en opslagen uitpakte, terwijl de concurrentie uitblonk in het maken van fouten: 10-17, 14-21. Onze landgenoten waren gelanceerd, maar hoefden niet eens vlekkeloos te spelen om de eerste setwinst te boeken via Pieter Verhees.

Ook in set twee was er een sterk begin van de Red Dragons dankzij de loeiharde opslagen van Van Walle, terwijl het duo Verhees-Van de Voorde de rest deed met alerte bloks (5-8, 7-12). Verder een gelijkaardig scenario als in de eerste set: de Wit-Russen die veel - soms domme - fouten maakten en onze landgenoten die ook op eigen kracht het verschil maakten. Rousseaux droeg zijn steentje bij, al kwamen de Wit-Russen even terug tot 14-18 na enkele Belgische receptieprobleempjes, maar Deroo en Van Walle ontmijnden het gevaar en meteen was de tweede set binnen.

In de derde set boekte Dejonckheere de redding van de match en zijn duikvlucht kreeg een verlengstuk via een daverende smash van Van Walle: 2-5 en meteen was de eerste kloof geslagen. De Wit-Russen in de achtervolging, een eerste Belgische vervanging (Coolman i.p.v. Van de Voorde), Coolman die ook dadelijk scoorde en een vrij onmondige tegenstander die geen meter dichter kwam tegen een homogeen sterke Belgische ploeg.

Dominique Baeyens: 'Nog ruimte voor verbetering'

Bondscoach Baeyens was uiteraard tevreden na zege. 'Wij hebben heel gefocust gespeeld en we bleven de concentratie behouden tot de laatste seconde', klonk het. 'We hadden ze ook goed geanalyseerd en ik denk dat we daaruit ook onze winst gehaald hebben. Het middenblok domineerde haar tegenstander en de hele ploeg speelde met veel energie en enthousiasme, zonder één dipje. Dit was eigenlijk het scenario dat ik voor ogen had, al had ik tegen Polen natuurlijk wel liever een setje gewonnen', verwees de bondscoach naar de 3-0 nederlaag van vrijdag tegen de wereldkampioen.

Zondag volgt de derde en laatste groepswedstrijd tegen Slovenië. 'Deze zege geeft de ploeg een boost en ik denk dat er in deze groep nog meer mogelijkheden zitten en dat we nog kunnen groeien in dit toernooi. De succesbeleving is belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat we Slovenië zo maar opzij kunnen zetten. Ik denk dat de kansen fifty-fifty liggen, maar nog eens een keer winnen zou deze groep een extra boost geven.'

Matthias Valckiers: 'We konden weer lachen op het terrein'

Spelverdeler Matthias Valckiers speelde een hele wedstrijd op hoog niveau. 'Als je een goede receptie hebt, kan je ook de aanvallers beter bedienen en dat lukte zeker beter dan in de eerste match tegen Polen. Ik kon beter kiezen wie er tot scoren kwam en dat was leuker spelen voor mij en zorgde voor vertrouwen bij mijn medemaats. Ook het blok functioneerde beter. Het was ook afgesproken dat ik ze iets meer zou aanspelen dan tegen Polen, want toen gebeurde dat misschien iets te weinig', klonk het.

De makkelijke zege tegen de Wit-Russen deed de Red Dragons deugd. 'Ach, we konden opnieuw lachen op het terrein. Er was opnieuw sfeer, maar we bleven op onze hoede en we wisten dat we niet zelf in slaap mochten vallen', aldus Valckiers, die wel met de voeten op de grond blijft. 'Nee, vanavond zeker geen feestje. De focus ligt vanaf nu op de match van morgen tegen Slovenië. Dat wordt een pak moeilijker dan vandaag.'

Stijn Dejonckheere was zaterdag de grote organisator in de verdediging, de motivator in zijn ploeg en de man die ook rust bracht. 'Ja, het is mijn taak om in receptie de bal zo goed mogelijk over te brengen en dat lukte vandaag vrij aardig. Wij zijn er ook in geslaagd om heel de match geconcentreerd te blijven. Je moet maar eens opzoeken hoe lang het geleden is dat wij nog met 3-0 wonnen. Dan krijg je een gevoel van 'Wow, oef, eindelijk'. Ik denk dat we met dit soort overwinningen in de flow geraken en dat we verder in het toernooi misschien nog wel kunnen verrassen. Maar laten we het match per match bekijken, want morgen tegen Slovenië zal het al andere koek worden. En wie het nadien wordt - wellicht Nederland of Duitsland - maakt eigenlijk niet zo veel uit.'

België speelde met: Valkiers, Deroo, Verhees, Van de Voorde, Valkiers, Rousseaux, libero Dejonckheere. Kwam in: Coolman

Wit-Rusland speelde met: Audochanka, Charapovich, Busel, Vash, Marozau, Miskevich, libero Zabarouski. Kwamen in: Martynau, Pranko

Meer sportnieuws