© BELGA

Rederij geeft gezonken schip op, maar olielek onder controle

De Nederlandse rederij Flinter heeft het gezonken vrachtschip Flinterstar opgegeven. Dat wil zeggen dat de federale overheid, als oeverland, in moet staan voor de berging. Dat bevestigde staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD) zaterdag.

“We hebben de brief over het opgeven van het schip binnengekregen. Vanaf nu zijn wij aan zet”, zegt Tommelein. Het hele weekend zal er hard gewerkt worden om een dossier voor te bereiden dat straks moet voorgesteld worden aan de regering. Dat zal normaal volgende week al gebeuren. De regering moet het licht op groen zetten om een berger te zoeken.

“De kosten zijn voor ons, maar we gaan zeker proberen de kosten te verhalen bij de verantwoordelijken”, aldus Tommelein. De gesprekken met alle betrokken diensten zijn vrijdag al opgestart omdat de reder toen al aangaf afstand te willen doen van de Flinterstar.

Op dit moment zijn duikers nog altijd bezig met het gezonken vrachtschip te onderzoeken. Ze proberen te achterhalen waar de olielekken zich precies bevinden. De opruimingsspecialisten Smit en Multraship zijn ter plaatse om de olie op te warmen om zo te kunnen overpompen. “Het zal zeker twee dagen duren voor de olie vloeibaar genoeg is”, aldus Tommelein.

Het oppompen zal minstens vijf dagen in beslag nemen, maar dat kan, afhankelijk van het weer, nog oplopen.

Geen olieresten

Ondertussen blijven de Vlaamse stranden gespaard van olieresten. In Knokke-Heist en Zeebrugge werden wel verzwakte vogels opgemerkt, maar het Oostendse Opvangcentrum kreeg nog geen vogels binnen.

Er is zaterdagochtend ook geen olie meer aangetroffen op de Zeeuwse stranden. “Medewerkers zijn langs de kust gereden en gelopen en troffen er geen olieresten meer aan”, zo verklaarde een woordvoerder van de Nederlandse Rijkswaterstaat.

De olie kwam uit het vrachtschip Flinterstar, dat dinsdag voor de Belgische kust in aanvaring kwam met een gastanker. De brokjes olie lagen over een lengte van ongeveer 2 kilometer op het strand tussen Zoutelande en Westkapelle. “We blijven het de komende dagen nog wel in de gaten houden, maar ik verwacht niet dat opnieuw olie aanspoelt.”