© TDW

Tom Boonen blijft nog enkele dagen in het ziekenhuis

Tom Boonen mag over enkele dagen terugkeren naar België. Dat blijkt na enkele onderzoeken in het ziekenhuis in de Verenigde Arabische Emiraten, waar de voormalige wereldkampioen werd opgenomen na een zware val in de tweede etappe van de Abu Dhabi Tour. Boonen liep daarbij een breuk op aan de linkerslaap.

jvh

Wielrennen op Sportwereld.be

De medische testen van Tom Boonen zijn geruststellend en de renner mag midden volgende week terug naar België vliegen. Dat heeft zijn team Etixx-Quick Step zaterdag laten weten. Boonen klaagde gisteren na de val over duizeligheid en onderzoek in het Sheikh Khalifa ziekenhuis bracht de breuk aan het licht. De oud-wereldkampioen, die volgens zijn ploeg bij bewustzijn en lucide was, heeft de nacht in het ziekenhuis doorgebracht ter observatie.

Zaterdag volgden bijkomende testen. 'De medische testen van Tom van zaterdag, inclusief een CT scan, zijn geruststellend', aldus Etixx-Quick Step in een persbericht. 'Tom voelt zich goed. De aard van zijn blessures vereist wel de nodige observatie en herstel in het ziekenhuis voor enkele dagen. Medio volgende week mag hij opnieuw naar België vliegen', klinkt het.

Toch breuk aan slaap voor Boonen: 'Verklaart zijn duizeligheid'

Tom Boonen houdt aan zijn zware val in de tweede rit van de Abu Dhabi Tour een 'temporale botbreuk aan de linkerkant over'. In lekentermen: een breuk in de linkerslaap.

Wielrennen op Sportwereld.be

Boonen (Etixx-Quick.Step) smakte tegen de grond na de eerste tussensprint (55 km). Ook Theo Bos en Songezo Jim (MTN-Qhubeka) kwamen ten val. De ex-wereldkampioen lag enkele minuten op de grond terwijl de dokter de verwondingen aan zijn hoofd en schouder onderzocht. Daarna werd hij in een ziekenwagen afgevoerd naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Volgens koersdokter Christos Karavolias was Boonen enkele seconden bewusteloos maar krabbelde hij toch snel recht en vroeg hij zelfs naar zijn fiets. De dokter besliste hem echter naar het ziekenhuis te laten overbrengen. 'Het lijkt niet al te ernstig maar we moeten zeker zijn', vertelde Christos Karavolias aan Cyclingnews. 'Hij is naar het ziekenhuis overgebracht voor een grondig onderzoek en hopelijk is alles ok.'

Karavolias wordt in Abu Dhabi bijgestaan door de ervaren Italiaanse dokter Stefano Tredici van organisator RCS. 'Ik was meteen na de crash bij Tom Boonen. Hij had wat schaafwondjes aan zijn hoofd, maar niets ernstigs. Verder moeten we afwachten.' Tredici verduidelijkte nog dat Boonen kon antwoorden op vragen maar zich wat duizelig voelde na de crash. 'Hij zei dat hij zich niet kon herinneren wat er was gebeurd. Maar hij kon mijn vragen beantwoorden. Dat is een goed teken. Hij was enkel duizelig.'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Slecht nieuws na verder onderzoek

Boonen werd vervolgens met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek. 'Tom is naar het ziekenhuis om foto's te laten nemen en om zeker te zijn. Op dit moment heb ik geen informatie over eventuele blessures. Hij was even buiten westen, maar kon toch weer opstaan', vertelde Patrick Lefevere ons na de val.

Verder onderzoek in het ziekenhuis wees echter uit dat Boonen toch een breuk opliep. Volgens zijn ploeg gaat het om 'een temporale botbreuk aan de linkerkant. Boonen verloor even het bewustzijn meteen na de valpartij, maar is nu bij bewustzijn en lucide. Hij blijft vannacht in het ziekenhuis ter observatie. Morgen vinden dan meer onderzoeken plaats.' Later liet Boonen via Instagram weten dat het om 'een schedelbreuk van 15 centimer' gaat.

Gevolgen?

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen van deze breuk zijn voor Boonen. Volgens sportdokter Joost De Maesenaeer hoeven schedelbreuken op zich niet heel ernstig te zijn. 'Indien het een proper breukje aan de slaap betreft, kan dat zonder verdere gevolgen genezen. Maar het gevaar bestaat dat een bijhorende bloeding druk creeërt op de hersenen, wat wel zware gevolgen kan hebben.'

 

Schedel breuk van 15cm,heb er al beter voor gestaan.

A photo posted by tom boonen (@bomtoonen) on

Bij de valpartij kwam ook de Nederlander Theo Bos van MTN-Qhubeka ten val. Ook hij gaf op.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer sportnieuws