‘Voldoende geld voor kernstop in Duitsland’

Kerncentrales in het Duitse Hamm Foto: AP

‘Voldoende geld voor kernstop in Duitsland’

Print

De vier grote Duitse energiebedrijven hebben voldoende geld gereserveerd om de kosten te dekken van de ontmanteling van hun kerncentrales en het opruimen van atoomafval. Dat meldde het Duitse ministerie van Economische Zaken zaterdag, op basis van de resultaten van een zogenoemde stresstest die het liet uitvoeren.

E.ON, RWE, EnBW en Vattenfall moeten de acht resterende kerncentrales in Duitsland ten laatste in 2022 buiten werking stellen. De regering onder leiding van bondskanselier Angela Merkel besloot dat in 2011 na de kernramp in het Japanse Fukushima.

De onderzoekers schatten dat de ontmanteling van de centrales en het opruimen van het nucleaire afval in het gunstigste scenario 25,1 miljard tot 29,9 miljard euro kost en in het slechtste scenario 77,4 miljard euro.

De vier ondernemingen hebben momenteel 38,3 miljard euro opzijgezet. Dat betekent dat ze nog 39,1 miljard euro tekortkomen, in het geval dat het slechtste scenario uitkomt.

Maar zelfs als dit volgens minister Sigmar Gabriel van Economische Zaken ‘onwaarschijnlijke’ scenario zou uitkomen, zouden de ondernemingen voldoende vermogen hebben om alle kosten te dekken. Volgens accountants die dat onderzochten, hebben de vier ondernemingen momenteel samen een vermogen van 83 miljard euro.

Nu in het nieuws