© Photonews

Proces tegen Bill Cosby is van start gegaan

Bill Cosby moest gisteren voor het eerst voor de rechtbank verschijnen voor een van de vele verkrachtingen waarvan hij wordt beschuldigd. In dit geval gaat het om de zaak van Judy Huth, die in 1974 op vijftienjarige leeftijd door Cosby werd misbruikt in de Playboy Mansion. 29 van zijn vermeende slachtoffers getuigden bij het van start gaan van het proces voor het eerst ook op tv over het misbruik.

flb

Judy Huth diende in december vorig jaar een klacht in tegen de 78-jarige Cosby. Die zou haar destijds dronken gevoerd hebben en seksueel misbruikt hebben. Een eerdere strafklacht van de vrouw werd verworpen wegens verjaring, maar omdat ze toen minderjarig was, zou de klacht nu toch gegrond verklaard zijn. Cosby werd dan ook gisteren in de rechtbank in Los Angeles verwacht. Het proces is achter gesloten deuren van start gegaan en nog deze maand moet hij ook onder ede getuigen. Dat wordt ongetwijfeld een spannend moment, want Cosby heeft tot nu toe publiekelijk altijd ontkend de vrouwen te hebben verkracht. Maar met ondertussen meer dan vijftig getuigenissen verkeert hij in nauwe schoentjes.

Aangeklaagd wegens lasterNaast die zaak wordt Cosby ook door drie andere misbruikte vrouwen aangeklaagd wegens laster, dat was het enige waar ze hen nu nog voor konden vervolgen omdat ook hun feiten verjaard werden verklaard. De drie vrouwen beweren dat hun reputatie beschadigd werd door de neerbuigende wijze waarop Cosby en zijn adviseurs met de beschuldigingen zijn omgegaan. De uitspraak van de rechter betekent alvast een kleine overwinning voor die drie vrouwen.

Om de gebeurtenissen nog wat extra in de verf te zetten, zond de Amerikaanse tv-show 'Dateline' interviews uit met 29 van de 55 misbruikte vrouwen die het uitgebreid hadden over de vreselijke feiten die hen werden aangedaan door de bekende komiek.

NIET TE MISSEN