Man fotografeert zeldzame ijsvogel als eerste, maar doodt het dier na de foto

De variant van de zeldzame ijsvogel, maar zónder snor Foto: Wikipedia

Man fotografeert zeldzame ijsvogel als eerste, maar doodt het dier na de foto

Print

Wetenschapper Chris Filardi ligt onder vuur bij dierenvrienden. De man kon als eerste fotograaf ooit een ‘mannelijke ijsvogel met snor’ op beeld vastleggen op het eiland Guadalcanal in de zuidelijke Stille Oceaan. Maar vlak na de foto doodde Filardi het diertje, om er verder onderzoek op te verrichten.

De ‘moustached kingfisher’, ofwel de ijsvogel met snor, komt enkel voor op het Guadalcanal-eiland, onderdeel van de Solomon eilanden in de zuidelijke Stille Oceaan. Er zijn naar schatting 250 tot 1.000 exemplaren in het wild, maar toch werd de mannelijke variant nooit eerder op foto vastgelegd. Net daarom wordt het vogeltje ook wel eens ‘spookvogel’ genoemd.

Na een zoektocht van twintig jaar kwam wetenschapper Chris Filardi eind september eindelijk oog in oog te staan met de zeldzame ijsvogel. Hij kon het diertje vangen, ging er uitgebreid mee op de foto, maar doodde de vogel onmiddellijk daarna. Filardi gaat er immers vanuit dat het ‘verzamelen’ van de zeldzame ijsvogel tot belangrijke wetenschappelijke inzichten zal leiden.

Dat Filardi een zeldzaam dier zomaar doodde, gaat er bij veel dierenvrienden niet in. ‘De moderne wetenschap kan fantastisch onderzoek verrichten zónder een dier te moeten verwonden of doden’, klinkt het. Filardi zelf is zich van geen kwaad bewust. ‘Hoewel de ijsvogel nog nooit kon worden gefotografeerd en er weinig over hem geweten is, is het dier op zich niet zeldzaam. Dat ik het dier doodde na de foto is een standaardprocedure voor een veldbioloog’, klinkt het.

Nu in het nieuws