Extra middelen in strijd tegen klimaatverandering

Print

De Wereldbank maakt meer geld vrij voor de strijd tegen klimaatverandering, zo heeft de instelling vrijdag bekendgemaakt tijdens zijn jaarvergadering in de Peruaanse hoofdstad Lima. Tegen 2020 wil de Wereldbank jaarlijks zowat 29 miljard dollar (25,7 miljard euro) gebruiken om de verandering van het klimaat aan te pakken.

Tot nu toe had de Wereldbank jaarlijks al 10,3 miljard dollar aan rechtstreekse steun toegezegd, maar de bedoeling is omdat bedrag binnen de vijf jaar op te trekken naar 16 miljard dollar. Daarnaast zal er elk jaar nog eens 13 miljard gaan naar initiatieven waarmee de gevolgen van de klimaatverandering worden aangepakt. De bedoeling is dat landen daarmee projecten opstarten om zich bijvoorbeeld beter tegen overstromingen te beschermen of om de uitbouw van zonne- en windenergie te realiseren.

'We engageren ons ertoe de ondersteuning voor ontwikkelingslanden in de strijd tegen klimaatverandering aanzienlijk te verhogen', zo verklaarde Jim Yong Kim, de voorzitter van de Wereldbank.

De toezegging wordt gezien als een belangrijk signaal richting de VN-klimaattop, die in december in Parijs plaatsvindt. De bedoeling is dat meer dan 190 landen daar een akkoord bereiken over de beperking van de uitstoot van broeikasgassen.

Daarnaast moet er in Parijs ook een akkoord worden gevonden over de financiële steun aan ontwikkelingslanden die met de gevolgen van de klimaatverandering geconfronteerd worden. Eerder was beloofd om daarvoor tegen 2020 jaarlijks 100 miljard dollar beschikbaar te stellen, momenteel is al 62 miljard toegezegd voor dat klimaatfonds.

.

Nu in het nieuws