Minister Bacquelaine wil snel met eigen voorstel komen over aanvullend pensioen

Foto: BELGA

Minister Bacquelaine wil snel met eigen voorstel komen over aanvullend pensioen

Print

Er moet 'dringend' een oplossing worden gevonden om 'de ontwikkeling van de tweede pensioenpijler niet in het gedrang te brengen'. Zo heeft federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine verklaard na het afspringen van het overleg tussen de werkgevers en de vakbonden. Hij kondigt aan dat hij binnenkort een voorstel zal doen dat rekening houdt met verzuchtingen van de verschillende betrokkenen.

De sociale partners, verenigd in de Groep van Tien, zijn er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de aanvullende pensioenen. Het overleg tussen vakbonden en werkgevers is vrijdagavond afgesprongen. De voornaamste struikelsteen is de rendementsgarantie. Momenteel voorziet de wet namelijk in een minimumrendement voor de aanvullende pensioenen, maar volgens de verzekeraars is dat rendement onhoudbaar in het huidige klimaat van lage rentes.

Door het afspringen van het overleg, ligt de bal in het kamp van de regering. 'Ik neem dan ook mijn verantwoordelijkheid op, aangezien er snel een oplossing gevonden moet worden om de ontwikkeling van de tweede pensioenpijler niet in het gedrang te brengen', zo laat de minister in de nacht van vrijdag op zaterdag in persbericht weten. 'Ik zal in de komende weken een ontwerp voorstellen dat rekening houdt met de bezorgdheden die door de partijen werden uitgedrukt', deelt de minister nog mee.

De discussie over het aanvullend pensioen belangt vele werknemers en werkgevers aan: zeven op de tien werknemers zijn via een pensioenfonds of een groepsverzekering in de tweede pijler opgenomen. Dat gebeurt via bijdragen van de werkgever en de werknemer.

.

Nu in het nieuws