© rr

Belgische toeriste levensgevaarlijk verbrand na val in Chileense geiser

Françoise wou een foto maken, maar toen gleed ze weg

Een Belgische toeriste van 68 uit Bergen is levensgevaarlijk verbrand nadat ze in Chili in een warmwaterbron van 88°C gevallen was. Ze viel in de put toen ze een foto wilde nemen. Haar partner, rechter bij het Grondwettelijk Hof, kon haar er uit trekken. De vrouw ligt in coma.

Dirk Coosemans

Françoise Guillaume en haar partner Francois Daout waren vorige week donderdag af­gereisd naar Zuid-Amerika. Ze zouden Chili bezoeken en op het programma stond ook een trip naar de geisers en warmwaterbronnen van El Tatio in het noorden, het op twee na grootste geisergebied van de wereld. Een vermaarde toeristische attractie, met 100.000 bezoekers per jaar.

Toen ze met een groep en gids ter plekke kwamen, pakte Françoise haar fototoestel en nam ze foto’s van de geisers. ‘Op een gegeven moment schoof ze weg in de warm­waterbron’, zegt commandant Roberto Machuca van de Chileense politie. ‘De vrouw zakte in de waterput, maar haar man en ­andere toeristen reageerden snel.’ Ze konden haar arm die nog boven het water uitstak, vast­grijpen en trokken haar uit het bijna kokende water van 88°C. De vrouw, een gepensioneerd arts en anesthesist, was nog bij bewustzijn toen ze uit de put werd gehaald, vertelt haar dochter Bérengère.