“Geen lokfietsen in Antwerpen? Zet dan leenfietsen in”

Foto: Guy Delforge

“Geen lokfietsen in Antwerpen? Zet dan leenfietsen in”

Print
Antwerpen - Sp.a-gemeenteraadslid Toon Wassenberg lanceert een – voor Antwerpen – nieuw idee in de strijd tegen fietsdiefstallen: leenfietsen. Hij zal het idee voorleggen op de gemeenteraad van 26 oktober.

“Voor steeds meer mensen is de fiets het belangrijkste vervoersmiddel. Als zij slachtoffer worden van een fietsdiefstal, wil dat zeggen dat ze heel snel een andere manier moeten vinden om pakweg op hun werk of op school te geraken. Het risico bestaat dan dat ze voor de auto zouden kiezen of kosten moeten maken voor het openbaar vervoer", zegt Wassenberg.

"Een leenfiets komt daaraan tegemoet. Die zou voor een bepaalde periode – bijvoorbeeld een maand – ter beschikking gesteld kunnen worden door de stad. Dat geeft de gedupeerde de tijd om een nieuwe fiets te zoeken. En als de gestolen fiets toch nog terug boven water komt, vermijd je onnodige kosten. Als stadsbestuur geef je met zo’n leenfiets het signaal dat je wel degelijk wakker ligt van fietsdiefstallen.”

Wassenberg reageert daarmee op het nieuws dat de stad Antwerpen niet van plan is om lokfietsen in te zetten. Door aan een leenfiets bepaalde voorwaarden te koppelen, hoopt Wassenberg meer mensen te kunnen aansporen om aangifte van een fietsdiefstal te doen, en hun fiets te laten labelen. In steden als Brugge en Aalst bestaan leenfietsen al langer, 

Lees zaterdag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - Editie Stad

 

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio