© Sven Van Haezendonck

Brandweermannen beraden zich over acties

Een vergadering van 19 burgemeesters heeft vrijdag het protest van de brandweerpost Mechelen naast zich neergelegd. De beroepsbrandweermannen beraden zich over acties, nu ze vanaf april 2016 in shiften van 12 uur moeten werken.

Sven Van Haezendonck

Al tientallen jaren werken de brandweermannen in de Dijlestad in wachten van 24 uur. Maandag voerden ze nog actie tegen de plannen voor shiften van 12 uur. “Alle voordelen van ons huidige systeem worden nu als argument gebruikt voor de invoering van een 12 urenregeling. Dat vinden we spijtig en we hopen op nieuw overleg”, reageert VSOA-vakbondsafgevaardigde Koen Metdenancxt.

Nieuw regime voor hele zone

De zoneraad heeft beslist om het werkregime van 12 uur in te voeren voor al het beroepspersoneel van de hulpverleningszone Rivierenland. Dat is een gebied van 410.000 inwoners dat zich uitstrekt van de Rupelstreek tot in Heist-op-den-Berg. “Wij zijn ervan overtuigd dat het nieuwe systeem beter is voor het gezinsleven van onze brandweermensen”, zegt Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld), die voorzitter is van de zoneraad.

Vandaag werken de beroepsbrandweermannen in Mechelen vijf tot zes keer per maand een shift van 24 uur. “Anderhalf jaar geleden was dat maandelijks nog tien keer. In het nieuwe systeem kloppen ze twaalf keer per maand een dienst van twaalf uur. Dat lijkt me redelijk en zelfs een verbetering”, legt Somers uit. In de kazerne van Mechelen wordt zondagavond een personeelsvergadering georganiseerd. Daar zullen de manschappen een standpunt innemen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio