Kopstuk corruptiedossier Regie der Gebouwen veroordeeld tot 1 jaar cel voor witwassen

Kopstuk corruptiedossier Regie der Gebouwen veroordeeld tot 1 jaar cel voor witwassen

Print

Raphael Engels, één van de hoofdverdachten in het corruptiedossier rond de Regie der Gebouwen, is vrijdag door de Brusselse correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar. De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding. In het moederdossier rond de corruptie bij de Regie was Engels bij verstek veroordeeld tot 2 jaar cel met uitstel. Ditmaal werd hij veroordeeld omdat hij het geld dat hij met de corruptiepraktijken had verdiend, had witgewassen met de hulp van twee bankiers.

Raphael Engels was de topman van de buitendienst Brussel I van de Regie der Gebouwen en was in die functie onder meer verantwoordelijk voor het Brusselse justitiepaleis. In april jongstleden bevond de Brusselse correctionele rechtbank hem schuldig aan omkoping omdat hij jarenlang commissielonen zou gevraagd en gekregen hebben van de aannemers die voor de Regie werken moesten uitvoeren.

Met die praktijken zou hij minstens 750.000 euro in het zwart verdiend hebben, geld dat hij met behulp van twee bevriende bankiers had witgewassen via allerhande beleggingen en constructies, onder meer een bankrekening onder een valse naam.

Engels en zijn advocaat lieten voor het proces verstek gaan, net zoals ze dat deden in het grote proces over de corruptiepraktijken, en werden daarin gevolgd door de verdediging van de twee bankiers. De rechtbank sprak ten aanzien van die twee bankiers enkel de eenvoudige schuldigverklaring uit, omdat de redelijke termijn overschreden was, maar veroordeelde Engels wel tot een effectieve gevangenisstraf van 1 jaar.

Engels heeft intussen verzet aangetekend tegen zijn veroordeling in het moederdossier en dat verzet wordt op 30 oktober behandeld. Vanaf 14 december buigt het hof van beroep zich dan weer over datzelfde moederdossier.

MEEST RECENT