Spoorverkeer van en naar Brussel ligt volledig lam door roekeloze acties

Print

Het treinverkeer op de Brusselse Noord-Zuidverbinding is helemaal onderbroken nadat er stakers waren gesignaleerd op de sporen. Dat is het gevolg van een 24-urenstaking van de Franstalige socialistische vakbond in Brussel. Toch had de staking nauwelijks of geen impact op het wegverkeer.

De staking is donderdagavond om 22 uur begonnen. Toen moesten er al enkele treinen afgeschaft worden. Dat is ook vrijdagochtend het geval. Alle spitsuurtreinen richting Brussel zijn afgeschaft om de seinhuizen te ontlasten. Daarnaast zijn ook al een twaalftal treinen die zouden vertrekken vanuit Brussel geschrapt.

Omstreeks 7.15 uur is het treinverkeer op de Brusselse Noord-Zuidverbinding helemaal onderbroken nadat er stakers waren gesignaleerd op de sporen. Dat meldt Thierry Ney, een woordvoerder van de NMBS. Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel bevestigt en voegt toe dat er ook daden van sabotage zijn gesteld.

De stakers die aan de halte Kapellekerk de sporen waren opgelopen, zijn daar om 9 uur weggehaald door de politie. Kort nadien werden er echter stakers gesignaleerd aan het station Schaarbeek. 'Er is een kat-en-muisspel bezig', klinkt het bij spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Het treinverkeer blijft daardoor sterk verstoord. 

'Infrabel zal er alles aan doen om het treinverkeer zo vlot mogelijk te laten verlopen als kan. En we zullen er ook over waken dat het allerhoogste niveau van veiligheid gegarandeerd blijft op het Belgische spoorwegnet', klinkt het.

Tussenkomst politie

De politie is ook eerder vrijdagochtend al moeten tussenkomen om block 1, een seinhuis dat geblokkeerd was door stakers, vrij te maken. De actie breidt zich bovendien ook uit naar de controleurs. Een groot deel van het Brusselse personeel heeft vrijdag het werk neergelegd. 

Infrabel kondigt vrijdag ook aan dat het zijn gelijk heeft gehaald voor de rechtbank in kort geding om twee beperkingen op te leggen aan de stakers. De beperking zorgt ervoor dat de stakers niet op de sporen mogen en dat ze de seinhuizen en cabines van Traffic Control niet mogen blokkeren. Ondanks dat zijn er vrijdagochtend dus toch al enkele inbreuken vastgesteld.

'Het spreekt voor zich dat dat een extreem gevaarlijke praktijk is en dat dit ook een zware inbreuk is op de spoorveiligheid. Dit gedrag is absoluut ontoelaatbaar', zegt Infrabel. De spoorwegnetbeheerder roept iedereen op om een absolute verantwoordelijkheidszin te tonen. 'Wat ook de onenigheid is, dit kan en mag geen aanleiding zijn tot situaties waar onze klanten en onze spoormensen in gevaar worden gebracht.'

Internationaal treinverkeer

Ook het internationale treinverkeer is verstoord door de actie. Donderdagavond werd de Thalys Amsterdam - Brussel-Zuid van 20.17 uur geschrapt, net als de Thalys-treinen van Paris-Nord - Brussel-Zuid van 20.55 uur en 21.55 uur. Vrijdag zal geen enkele Thalys-trein rijden, met uitzondering van die tussen Parijs en Brussel van 20.55 uur en 21.55 uur. Ook Eurostar kondigde ernstige hinder aan voor het treinverkeer tussen Londen en Brussel.

De NMBS raadt de reizigers aan om niet enkel op de trein te vertrouwen, maar ook op zoek te gaan naar andere transportmiddelen. ‘We begrijpen en betreuren dat deze staking uw reistraject en uw privé- en beroepsplannen kan verstoren.’

MR-minister van Mobiliteit Jacqueline Galant laat weten dat de regering zelf stappen zal zetten als de NMBS en de bonden tegen het einde van het jaar geen voorstel op tafel leggen. Zo wil ze de minimale dienstverlening bij het spoor garanderen. Regeringspartij N-VA is intussen naar het parlement getrokken met een eigen voorstel.

Geen extra verkeershinder

De staking van de socialistische vakbond CGSP Cheminots bij het spoor leidt vrijdag niet tot grote verkeersproblemen op het wegennet. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.‘Er is geen sprake van extra hinder’, zo zegt Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. ‘We kunnen spreken van een normale ochtendspits voor een vrijdag.’

De enige opmerkelijke hinder doet zich vrijdagmorgen voor op de E313 ter hoogte van Wommelgem, in de richting van Antwerpen. Daar vond iets na zes uur een kop-staartaanrijding plaats, waar vijf voertuigen bij betrokken waren. ‘Het gaat om een ongeval met beperkte stoffelijke schade, maar de linkerrijstrook is wel versperd’, zegt Bruyninckx. ‘Er staat momenteel al een file van een uur.’

Bestuurders die vanuit Hasselt richting Gent rijden, krijgen daarom de raad om te rijden via Brussel.

 

.

Nu in het nieuws