Ruiming gezonken schip begint mogelijk vannacht nog

Foto: BELGA

Ruiming gezonken schip begint mogelijk vannacht nog

Print

Het vrachtschip Flinterstar, dat dinsdagochtend na een aanvaring met een ander vrachtschip, strandde op een zandbank, wordt mogelijk vannacht al geruimd. Dat bevestigde de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé aan VTM Nieuws. Er werd een contract getekend met een ruimingsdienst.

De rederij van het Nederlandse schip de Flinterstar heeft donderdag rond 19 uur een contract afgesloten met een ruimingsdienst. De Flinterstar botste woensdag botste op een ander schip en is daarna deels gezonken.

‘Onze druk heeft gewerkt’, aldus Decaluwé aan VTM Nieuws. ‘We zijn opgelucht met deze beslissing.’ Er zijn momenteel al schepen op weg om te starten aan de voorbereidende werken aan de Flinterstar. Het werk zal zeker enkele dagen in beslag nemen, onder meer omdat het oppompen van de olie moeilijk wordt, doordat die door de afkoeling hard geworden is. De 250 ton olie die nog in de Flinterstar aanwezig is, moet dus eerst opnieuw opgewarmd worden.

Donderdag raakte al bekend dat het Nederlandse vrachtschip zwaarder beschadigd is dan gedacht. Uit het schip lekt, sinds de nacht van woensdag op donderdag, ook aan de voorkant olie. ‘Er liggen drie oliebestrijdingschepen rond het wrak om de olie in te dammen. Ik hoor dat dat zo goed mogelijk lukt. Voor het overige is het wachten op de eerste simulaties om te zien hoe de olie zich verspreidt’, zei gouverneur Carl Decaluwé donderdagochtend op Radio 1.

Nu in het nieuws