Oppositie gebruikt traangas in parlement

Print

Vreemde taferelen in het parlement van Kosovo waar enkele oppositieleden uit protest tegen een akkoord met Servië traangas hebben ingezet. Twee parlementsleden moesten voor verzorging naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Volgens een journalist ter plaatse van het Franse persagentschap AFP plaatsten enkele oppositieleden voor het podium van de zaal twee kleine bakjes waaruit al snel traangas ontsnapte.

Eerder had de oppositie nog geprobeerd om de werkzaamheden in het parlement stil te leggen door luid te fluiten en de verkozenen van de regeringscoalitie met eieren te bestoken. De regering veroordeelt ‘het gewelddadige gedrag dat alle grenzen van een democratische attitude heeft overschreden’.

Doorn in het oog van de voornaamste oppositiepartijen is dialoog met Servië die door de EU wordt overzien. De gesprekken moeten leiden tot een normalisatie van de relaties tussen Kosovo en Servië.

Volgens de oppositie in Kosovo vormt die dialoog een gevaar voor de onafhankelijkheid van de voormalige Servische provincie. Servië heeft die onafhankelijkheid nooit willen erkennen en beschouwt Kosovo nog steeds als een Servische provincie.

MEEST RECENT