© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Eeuwenoude kapel binnenkort te huur voor evenementen

Tegen februari 2016 moet de Mechelse binnenstad over een unieke nieuwe locatie voor evenementen beschikken. Arbeiders leggen momenteel de laatste hand aan de restauratie van de Heilige Geestkapel uit de 13de eeuw, een van de oudste gebouwen in de stad. Tot voor korte maakte ze deel uit van De Maan.

Sven Van Haezendonck

Met een ‘Goudkoortsfestival’ begint figurentheater De Maan vanaf 31 oktober als beeldsmederij aan een nieuwe toekomst te schrijven. Tegelijk met de opening van de nieuwbouw, met als blikvanger de goudkleurige kubus, viert De Maan ook zijn 50ste verjaardag sinds de start als Stadspoppentheater.

In de nieuwbouw en renovatie van het complex werd in totaal 3,8 miljoen euro geïnvesteerd, en nog eens 750.000 euro in de restauratie. Het Heilige Geesthuis, het oudste complete stadsgebouw, en de aangrenzende kapell komen opnieuw ter beschikking van de stad. “Voor bijzondere evenementen kan De Maan natuurlijk uitbreiden naar de kapel, maar in de praktijk zal het autonoom gemeentebedrijf MAC de exploitatie van het gebouw verzorgen”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer (Groen).

Congrestoerisme

Mechelen Actief in Cultuur (MAC) zal de kapel verhuren voor evenementen. “Denk daarbij aan recepties, lezingen, seminaries en congrestoerisme. De inkomsten die de verhuur oplevert, investeren wij in nieuwe cultuurprojecten”, stelt de schepen.

De kapel heeft een rijke geschiedenis. Voor 1300 reeds maakte ze deel uit van de parochie van Sint-Rombouts. “Het was een liefdadigheidsinstelling belast met de steun en verzorging van behoeftige parochianen. In het Heilige Geesthuis werden de goederen bewaard die de instelling aan armen uitdeelde. De Heilige Geesttafel was de voorloper van ons huidige Sociaal Huis”, legt Björn Siffer uit.

Lees ook: Familie bouwt kapel om tot event- en exporuimte

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio