Woelige gemeenteraad: applaus voor Thiéry, boegeroep voor nieuwe burgemeester

Print
Linkebeek -

In faciliteitengemeente Linkebeek is maandagavond voor het eerst de gemeenteraad samengekomen sinds Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) Eric De Bruycker heeft benoemd als burgemeester. De Bruycker werd onthaald op boegeroep. Damien Thiéry, de aan de kant geschoven MR-burgemeester, kreeg applaus. Thiéry stapt naar de Raad van State om de benoeming van De Bruycker aan te vechten.

Voor de start van de gemeenteraad in Linkebeek was de sfeer gespannen. Een paar honderd mensen was in de raadszaal samengekomen om zijn steun te betuigen aan Damien Thiéry. Eric De Bruycker, die door Vlaams minister Liesbeth Homans werd aangewezen als nieuwe burgemeester, werd veel minder enthousiast ontvangen.

Even voor 20 uur kwam Thiéry onder luid applaus de zaal binnen. Hij heeft de aanwezigen kort - en in twee talen - bedankt voor hun steun. Toen de pas benoemde burgemeester Eric De Bruycker binnenkwam, steeg gejoel op.

Thiéry haalde meteen uit naar De Bruycker. 'Zo'n vergadering moet normaal gezien twee uur voorbereid worden met de politie. Dat is niet gebeurd. Dat is fout, burgemeester.'

Er werd nog een aantal zaken eenparig (want de oppositieleden maken nu ook deel uit van het bestuur, red) goedgekeurd: voorstellen over taalpremies en de vakanties in 2016. Daarna maakten de Franstalige gemeenteraadsleden een statement. Ze laakten de benoeming van De Bruycker en noemden die 'ondemocratisch', waarop ze de zaal verlieten. De gemeenteraad werd gesloten omdat er niet genoeg raadsleden meer aanwezig waren.

Damien Thiéry stapt naar Raad van State

Na afloop van de gemeenteraadszitting heeft Damien Thiéry aangekondigd dat hij zeker naar de Raad van State stapt om de benoeming van De Bruycker aan te vechten. Thiéry neemt mogelijk ook een initiatief 'op Europees niveau'. De organisatie van nieuwe verkiezingen is nog een andere mogelijke piste om de democratie in Linkebeek te herstellen, klonk het. 

‘We stappen zeker naar de Raad van State, maar we zijn op dit ogenblik samen met mijn advocaten nog de argumentatie aan het ontwikkelen. Er is daarnaast ook de piste om op Europees niveau een initiatief te ondernemen of de organisatie van nieuwe verkiezingen. Op dit ogenblik is hierover nog niets beslist. We zullen de piste kiezen die de meest democratische is en waarbij vermeden wordt dat de bevolking slachtoffer wordt van deze toestand’, aldus Thiéry. 

Samenwerken met Eric De Bruycker, zoals deze als voorwaarde formuleerde om op termijn burgemeester te blijven, sluit Thiéry uit. ‘Voor de raadszitting heb ik hierover niets gezegd. Op basis van deze zitting zie ik echter dat hij onbekwaam is om als burgemeester te fungeren. Hij kon geen enkel agendapunt uitleggen aan de raadsleden en vergaderde over het verloop van de raadszitting vooraf niet met de veiligheidsdiensten. Zowel ten opzichte van de gemeenteraad als de bevolking is hij bovendien niet legitiem’, aldus de MR-politicus. 

Eric De Bruycker stelde na afloop van de gemeenteraad nog steeds te geloven dat er een vorm van samenwerking mogelijk is met de Franstalige meerderheid. 'Als dit niet het geval blijkt, neem ik over enkele weken ontslag als burgemeester', aldus De Bruycker.

Op Twitter uitte Vlaams minister Homans opnieuw kritiek aan het adres van Thiéry.

Het Taal Aktie Komitee was opgedaagd, en liet van zich horen. 'Nederlands! Nederlands!', werd er gescandeerd, terwijl er pamfletten met onder meer de tekst 'Staan Franstalige Belgen boven de wet?' werden getoond.

Ook buiten het gemeentehuis waren er heel wat kijklustigen. Onder meer ook François Van Hoobrouck, de voormalige burgemeester van faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem.

Nu in het nieuws