Dreigt binnenkort een tekort aan koffie?

Foto: Shutterstock

Food

Dreigt binnenkort een tekort aan koffie?

Print
Na de onheilspellende berichten over cava, bananen en avocado's zouden het nu de koffiebonen zijn die in gevaar verkeren. Of er echt koffieschaarste op komst is, is nog maar de vraag, maar bekende branderijen en merken trekken alvast aan de alarmbel. Het grootste koffieproducerende land Brazilië zou maar moeilijk meer de steeds groter wordende vraag kunnen bijhouden en ook de opwarming van het klimaat gooit roet in het eten.

Volgens de Amerikaanse zakenwebsite Bloomberg wordt koffie steeds schaarser omdat er wereldwijd ook steeds meer gedronken wordt, zoals bijvoorbeeld nu ook in China en India. Om aan de stijgende vraag te blijven voldoen, zal de productie tegen 2030 met 40 tot 50 miljoen extra zakken moeten stijgen. En dat is meer dan wat Brazilië als grootste producent nu aflevert inzake hoeveelheid. Bovendien zouden de opwarming van het klimaat en de lage prijzen die de koffieboeren voor hun bonen krijgen extra gevaren betekenen voor de export. Volgens het International Center for Tropical Agriculture zullen ook andere producerende landen als Nicaragua, El Salvador en Mexico getroffen worden door het warmere klimaat. Brazilië kende in 2014 al een grote droogte waardoor er minder koffie beschikbaar was. 

Andrea Illy van de bekende Italiaanse koffiebrander Illy, ziet de toekomst dan ook wat somber in. 'Vroeg of laat moeten we een drastische beslissing nemen en ingrijpen', zegt hij. 'We weten nu nog niet waar al die extra koffie vandaan zal moeten komen.' Als mogelijke opties worden de Centraal-Amerikaanse landen en Aziatische gebieden rond de Stille Oceaan genoemd. Brazilië produceert voornamelijk de Arabica-variant die onder meer door Illy, Starbucks en andere grote merken wordt gebruikt en net die soort wordt ernstig bedreigd. Ook overschakelen op een andere koffiesoort zoals de Robusta - die zoals de naam klinkt minder fragiel is - behoort dus tot de mogelijkheden. 

De CEO van Nespresso, Jean-Marc Duvoisin, zegt dat de koffieboeren zich nu al beginnen aanpassen aan de klimaatsveranderingen. 'Ik ga regelmatig de landbouwers bezoeken en de boerderijen komen steeds hoger en hoger op de bergen te liggen. De opwarming van de aarde heeft vast en zeker een negatieve impact op de koffieproductie.'

NIET TE MISSEN