Topmannen Air France ontsnappen maar net aan lynchpartij na massale ontslagen

Print

HR-directeur Xavier Broseta probeert via een hek te ontkomen aan de woedende werknemers. Foto: AFP

Door de maatregelen die Air France doorvoert om kosten te besparen, zullen 2.900 arbeidsplaatsen verloren gaan. Dat melden de vakbonden na een presentatie van de plannen door de directie. Volgens het bedrijf is de reorganisatie nodig omdat de piloten weigeren meer te werken voor hetzelfde loon.

Het grondpersoneel wordt het zwaarst getroffen, daar verdwijnen 1.700 banen. Bij de piloten en het cabinepersoneel zouden respectievelijk driehonderd en negenhonderd arbeidsplaatsen geschrapt worden. Het banenverlies komt overeen met wat veel vakorganisaties voor het weekeinde al voorspelden.

Directieleden belaagd

De plannen werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst met de centrale ondernemingsraad op het hoofdkantoor in Parijs. De vergadering werd aan het einde van de ochtend opgeschort omdat boze werknemers de zaal waren binnengedrongen.

De aanwezige directieleden konder daarop met veel moeite ontzet worden. Onder andere de plaatselijke directeur, Pierre Plissonnier, en HR-directeur Xavier Broseta werden de kleren bijna van het lijf getrokken door boze werknemers. Ze moesten over een hek op het bedrijfsterrein klimmen om aan de woedende menigte te ontkomen.

Minder vluchten naar verre bestemmingen

De bonden bevestigden op de vergadering ook dat de capaciteit op routes naar verre bestemmingen tussen nu en 2017 met 10 procent wordt verlaagd. Vijf routes worden volledig geschrapt. Komend voorjaar worden vijf vliegtuigen uit de vloot gehaald en in het najaar nog eens negen. Bestellingen voor de Boeing 787 Dreamliner worden opgeschort.

De sanering is volgens de directie noodzakelijk omdat de piloten onvoldoende bereid zijn tot harder werken voor hetzelfde geld. Air France heeft volgens de bonden beloofd dat bij de onderdelen die wel meewerken aan de beoogde kostenbesparingen, geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

MEEST RECENT