© Foto Joren De Weerdt

Leon (81) koestert immense collectie stropersgerief

Leon Van Den Brande (81) uit Olen verzamelt al vijftig jaar stropersgerief, een collectie waarvoor voor één keer het woord uniek nog eens mag worden bovengehaald.

De échte stropers, die de natuur en de dieren ­beter kenden dan een professor aan de universiteit, zijn lang verdwenen. Wie wil weten hoe ze vroeger te werk gingen in de Kempen, moet eens met Leon een klapke doen.

“Vijftig jaar geleden ben ik begonnen met mijn verzameling. De ­eerste jaren ging ik die dingen thuis bij de mensen ophalen”, zegt Leon. “Ik kreeg er dan haast altijd het hele verhaal bij: waarvoor dat ding was gebruikt en hoe het werkte. Ik begon ook mee te gaan met stropers. Dan vroeg ik: ‘Mag ik eens meekomen als het waait?’ En dan ging ik ’s nachts mee op pad. Ik ging ook mee met vogelvangers. Zo leerde ik hoe het werkte."

Ondertussen puilt de zolder van Leon uit van het stropersgerief. Verderop hangen tegen een muur zowat alle soorten en formaten van bogen waarmee in de Kempen vroeger gestroopt werd. Daarna volgen een hele muur vol klemmen: otterklemmen, marterklemmen, vossenklemmen, rattenklemmen en ga zo maar door. Voor elke viervoeter een klem. “Vroeger kreeg je een premie voor elke gevangen otter of muskusrat”, weet Leon.

Zelfs voor mensen waren er klemmen. "Die werden in de achttiende eeuw nog in de ­Kempen ­gebruikt om de bossen rond de kastelen vrij te ­houden van stropers. Wie er ’s nachts intrapte, ­riskeerde bovendien om ’s anderendaags door de boswachter van de baron te worden doodgeschoten in de klem. Of anders was je minstens je been kwijt.”

Lees het volledige verhaal zaterdag in CittA Kempen, gratis bij Gazet van Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio