Paleis op de Meir en Comptoir Sucrier laureaten van ‘Schoonste Gebouw’

Print

Paleis op de Meir, voorgevel Foto: Sepp Van Dun

Antwerpen -

Paleis op de Meir en Comptoir Sucrier hebben de verkiezing ‘Het Schoonste Gebouw van Antwerpen’ gewonnen en elk een prijs van 4000 euro in de wacht gesleept. Paleis op de Meir bleek met 1558 van de 8269 stemmen de publiekslieveling. Een jury van experten verkoos Comptoir Sucrier tot Het Schoonste Gebouw. Ook vijf erfgoedliefhebbers vielen in de prijzen. Met hun stem winnen ze elk een exclusief etentje voor twee in Comptoir Sucrier.

In het kasteel van park Den Brandt vond voor het eerst de prijsuitreiking plaats van Het Schoonste Gebouw. Met de prijs wil Antwerpen elk gebouw met erfgoedwaarde dat de laatste vijf jaar gerestaureerd en herbestemd werd in de schijnwerpers zetten. In totaal dienden 27 kandidaten een project in. De vakjury selecteerde hieruit 10 kandidaten: Galeria Inno, Koninklijk Atheneum Antwerpen, Paleis op de Meir, Woning Cornelis Floris, Flanders Business School, Valkeniers Natie, Restaurant Món, Comptoir Sucrier, Keyserryck en Thomas More Campus National. Burgers en de vakjury konden vervolgens stemmen voor hun favoriete gebouw.

Paleis op de Meir

Paleis op de Meir haalde 1558 publieksstemmen. Het achttiende-eeuwse stadspaleis werd de afgelopen jaren in zijn voormalige glorie hersteld. Zowel het interieur als het exterieur werden gerestaureerd. Op de plek waar vroeger Koning Willem I van Holland verbleef en waar nog later Koning Leopold II van België de imposante Spiegelzaal liet bouwen, kan iedereen vandaag terecht voor een lunch of pralines.

Ook twee andere kandidaten kregen een duidelijke voorkeurstem van het publiek: Galeria Inno (1519) eindigde op de tweede en Thomas More Campus National (1192) op de derde plaats. In totaal brachten 8269 mensen hun stem uit. “Een cijfer waar we heel tevreden over zijn, aangezien het de eerste keer is dat de wedstrijd georganiseerd werd en er niet zo’n bekende gebouwen meededen”, aldus schepen voor onroerend erfgoed Rob Van de Velde (N-VA).

Comptoir Sucrier

De vakjury koos Comptoir Sucrier als Het Schoonste Gebouw. Dit industrieel complex was oorspronkelijk een bakkerij en later een suikerfabriek. Recent werd het herbestemd tot een werk- en woonerf met kantoren, appartementen en een gemeenschappelijk binnengebied.

Deze kandidaat overtuigde de juryleden met de zorgvuldige verbouwing, waarbij de ziel en de intrinsieke kwaliteiten van de site bewaard bleven, met respect voor de oorspronkelijke structuren en erfgoedelementen. Een niet-beschermd maar historisch waardevol complex werd op die manier gevrijwaard en kreeg een nieuwe toekomst. Bovendien kan het als hefboom dienen voor andere ontwikkelingen in de buurt.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio