© Photo News

PVDA: ‘Duizend grootste bedrijven betalen 7,9 procent belastingen’

De duizend vennootschappen in ons land die vorig jaar de grootste winsten hebben opgetekend, zouden gemiddeld 7,9 procent belastingen betalen. Dat berekende de PVDA. Ten opzichte van het wettelijke tarief van 33,99 procent in de vennootschapsbelasting genoten ze volgens de partij een fiscale korting van 12,6 miljard euro.

Volgens het rapport van de extreemlinkse partij waren de duizend bedrijven vorig jaar goed voor 48,4 miljard euro en betaalden ze 3,8 miljard euro belastingen. Dezelfde studie stelt ook dat de gemiddelde belastingvoet van de 50 vennootschappen die de grootste kortingen genoten amper 3,3 procent bedroeg, waardoor ze een korting van 6,5 miljard euro zouden gekregen hebben.

Volgens Kamerlid Marco Van Hees ging een groot deel van de winst naar dividenden voor de aandeelhouders. ‘De top 1.000 van de grootste winsten toont dat op 44,5 miljard euro winst na belastingen er 30,8 miljard euro naar dividenden vloeide, ofwel 69,3 procent. Bij de top 50 bedraagt dat aandeel zelfs 72,4 procent’, aldus Van Hees, die in het rapport munitie ziet voor het PVDA-pleidooi voor een miljonairstaks.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio