'Voor eind dit jaar start zaak die bier op niveau serveert'

Meester-biersommelier Sofie Vanrafelghem. Foto: Gil Plaquet

'Voor eind dit jaar start zaak die bier op niveau serveert'

Print
Mechelen - Vrouwen hebben in de geschiedenis sterk hun stempel gedrukt op de biercultuur in Mechelen. Het nieuwe toeristische project ‘Bier in Vrouwenhanden’ zet dat in de verf. “Voor eind dit jaar start een zaak die bier op niveau serveert”, verklapt meester-biersommelier Sofie Vanrafelghem.

Een nieuwe belevingsgids van Toerisme Mechelen laat u ontdekken dat bier een vrouwelijker verhaal is dan u in eerste instantie zou denken. Hij is verkrijgbaar in vijf talen en kost 3,5 euro. “Het is een brochure met titel die een gendercliché doorbreekt. En hij verwijst naar de gloriedagen van de Mechelse geschiedenis met onder andere Margareta van York en Margareta van Oostenrijk”, zegt schepen van Toerisme Björn Siffer (Groen).

In het Bourgondische Mechelen was er meer dan vandaag aan waterlopen geen gebrek, met naast de Dijle uiteraard de vlietjes. Maar het water in de late middeleeuwen was natuurlijk niet altijd even hygiënisch. “”Het brouwen van bier was daarvoor de ingenieuze oplossing, het toevoegen van hop in het brouwproces zorgde voor sterilisatie van deze drank. Langs de waterwegen ontstonden brouwerijen, en ook onze Mechelse begijntjes stookten hun eigen gerstenat”, vertelt Siffer.

De bekende sommelier Sofie Vanrafelghem, die actief is tot in de Verenigde Staten en Dubai, trekt mee het project ‘Bier in Vrouwenhanden’. “Toegegeven, zes jaar terug was ikzelf ook nog een www, een witte wijnwijf. Toen ik op een dag proefde van een Westmalle Tripel was ik verkocht. Met onder meer workshops wil ik meer vrouwen van hun wijn of cava krijgen”, vertelt Vanrafelghem.

Shoppen en hoppen

Vanrafelghem heeft Mechelen ook uitgekozen om een nieuw initiatief op te starten. “Shop en hop, waarbij ik twee zaken die ik heel graag doe, wil combineren: shoppen en een biertje drinken. En in Mechelen zijn er heel veel leuke winkels. Mijn portemonnee weet dat ondertussen ook”, zegt ze. Later volgen andere steden.

En de biersommelier zit duidelijk boordevol plannen, want ze zal meewerken aan nog een nieuw project in de Dijlestad. “Een zaak die bieren op niveau wil serveren. Na Gent, waar ik woon, is Mechelen haast mijn tweede thuis geworden”, zegt ze nog. Waar die zaak komt, blijft voorlopig nog even geheim. Al doet het gerucht de ronde dat het om ’t Oud Conservatorium op de Wollemarkt gaat. Het restaurant zou bier willen combineren met bijpassende kleine gerechtjes.   

www.visitmechelen.be

Lees ook: Recordaantal bezoekers voor derde bierfestival

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio