© BELGA

“Het voorspelde scenario dat de regeringen worden bestuurd op ’t Schoon Verdiep lijkt op z’n minst voor een deel bewaarheid geworden”

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) scoorde dit weekend in Wakker op zondag op ATV in nog geen tien minuten drie kurkdroge treffers. Volgens Jambon is de huidige aanpak van de radicalisering zo efficiënt dat er op dit moment geen Antwerpse jongeren meer naar Syrië vertrekken. Over de omstreden gerichte controles op illegalen aan onze landsgrenzen zei hij dat daardoor tot nu toe al 267 mensen zonder papieren zijn opgepakt in de grensstreek. En over het spreidingsplan voor erkende vluchtelingen meldde hij dat het zal worden ontworpen op basis van de draagkracht van de steden en gemeenten. Dat betekent onder meer dat Antwerpen zal worden ontzien omdat het al veel nieuwkomers heeft opgevangen, maar dat zijn eigen Brasschaat wel degelijk ook een duit in de zak zal doen.

Lex Moolenaar

Jambon had zijn tv-optreden een jaar na de start van de regering-Michel goed voorbereid. De 55-jarige minister met meer dan twintig jaar ervaring in de bedrijfswereld bestuurt meer als een manager dan als een geboren politicus. Liever dan met bevlogen ideologische uitspraken legitimeert hij zich met resultaten. Mede daardoor oogst hij weinig kritiek en krijgt hij na een jaar een goed rapport van de meeste waarnemers.

De rolverdeling tussen Jambon en zijn voorzitter Bart De Wever lijkt goed doordacht. Jambon waakt als vicepremier en dus belangrijkste N-VA’er in de regering over het regeerakkoord. Hij blijft daarbij collegiaal met de coalitiepartners MR, CD&V en Open Vld. Maar ondertussen kan De Wever als échte nummer één van zijn partij aan de zijlijn instructies geven om de federale tanker bij te sturen. Wie zou hem terugfluiten? Premier Michel heeft daarvoor te weinig electoraal gewicht. En voor CD&V en Open Vld geldt anno 2015 hetzelfde. Zo zit de N-VA zowel in de cockpit als daarbuiten in een zeer comfortabele positie.

En zo lijkt het voorspelde scenario dat de federale en Vlaamse regeringen worden bestuurd op ’t Schoon Verdiep op z’n minst voor een deel bewaarheid geworden. De uitspraak van Jambon over het aandeel van Antwerpen in het spreidingsplan is daarvan een illustratie. In vorige regeringen kon de stad nooit zo veel politiek gewicht in de schaal werpen. Patrick Janssens moest als burgemeester hemel en aarde bewegen om het sp.a-hoofdkwartier in Brussel achter zich te krijgen om in belangrijke dossiers zoals Oosterweel te vechten voor de belangen van de stad. Nu is de situatie totaal anders: het belangrijkste partijhoofdkwartier bevindt zich namelijk in het Antwerpse stadhuis. En een simpel telefoontje van daaruit naar Jan Jambon, Liesbeth Homans of Geert Bourgeois kan al leiden tot het gewenste effect.

Die situatie heeft Jambon tot dusver geen windeieren gelegd. Maar als minister heeft hij nog moeilijke noten te kraken. Naar zijn nieuwe terrorismewet zal met argusogen worden gekeken. En hetzelfde geldt voor het nationaal veiligheidsplan en het kerntakendebat van de politie. In Antwerpen is die oefening al achter de rug. Daar is niet langer klantvriendelijkheid, maar crimefighting nu weer het belangrijkste ordewoord. Het valt af te wachten of de ingrijpende transformatie als gevolg daarvan ook is wat de besturen in Brussel en Wallonië willen.

MEER OVER Ons standpunt