Tijdverlies Antwerpse files nooit zo groot

We staan met z’n allen massaal in de file. Vooral de avondspits stijgt fors, zo blijkt uit onderzoek van Unizo. Foto: bfm

Tijdverlies Antwerpse files nooit zo groot

Print

Het fileprobleem in de Antwerpse regio bereikt dramatische pieken. Op basis van de Vlaamse verkeersindicatoren rekende Unizo, de organisatie voor zelfstandige ondernemers, uit dat de verliestijd in de files met maar liefst 20 procent is toegenomen in amper één jaar tijd. Vooral de avondspits slibt helemaal dicht.

De Vlaamse verkeersindicatoren zijn gebaseerd op tellingen door tellussen in de ondergrond en door slimme camera’s langs de gewestwegen. Voor het Vlaams verkeerscentrum omvat de Antwerpse regio de Ring en de omliggende autowegen aan beide zijden van de stad: de A12, de E313 en de E34, de E19 en de E17.

De jongste tellingen leveren zeer pessimistische cijfers op. Zo is het aantal verliesuren in de file – de tijd die de voertuigen gemiddeld samen verliezen – in de periode januari tot en met augustus gestegen met 20 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Zeker ’s avonds zijn de cijfers ronduit dramatisch. Vorig jaar was er sprake van een stijging met 30 procent.

Studies over de precieze oorzaken van die forse stijgingen zijn er nog niet, maar waarnemers stellen dat de aanzwengelende economie een belangrijke rol speelt.

Verkeer Antwerpen: Actuele verkeersinformatie en reistijden op de Antwerpse Ring en aansluitende snelwegen.