Syrische vluchtelingen springen van vrachtwagen op Brusselse ring

Print
Halle / Vilvoorde -

Bij een grootscheepse controleactie door de lokale en federale politie in het arrondissement Halle-Vilvoorde zijn woensdag 21 mensen aangetroffen die geen geldige verblijfsvergunning hadden. Dertien van hen waren op de Brusselse ring van een vrachtwagen gesprongen en werden opgepakt in Groot-Bijgaarden. Ze verklaarden dat ze Syrische vluchtelingen waren, net als drie anderen die in de politiezone AMOW opgepakt werden. Dat meldt de federale politie.

Aan de actie, die gericht was tegen rondtrekkende daderbendes en mensensmokkel en -handel, namen 10 van de 15 lokale politiezones van het arrondissement Halle-Vilvoorde deel, net als de federale Luchtvaartpolitie en Spoorwegpolitie. De federale politie zette ook twee drugshonden, een speurhond en een helikopter in. Tussen 15.00 en 23.00 uur controleerde de politie 655 voertuigen en 591 personen, stelde ze 100 processen-verbaal op voor verkeersinbreuken, en trof ze 25 mensen aan die geseind stonden voor verschillende feiten. Acht voertuigen werden in beslag genomen.

Rond 17.00 uur werden in de omgeving van het parkeerterrein in Groot-Bijgaarden 13 mensen opgepakt die even voordien op de Brusselse Ring van een Britse vrachtwagen waren gesprongen. Ze verklaarden Syrische vluchtelingen te zijn, die in Calais in de oplegger waren geklommen. Op de E40 richting Brussel maakten ze een gat in de oplegger van de vrachtwagen en trokken zij de aandacht van andere bestuurders. Toen de vrachtwagen stopte op de pechstrook sprongen ze uit de oplegger, waarna ze werden opgepakt. De vrachtwagenchauffeur verklaarde dat hij niet wist dat er mensen aan boord van zijn voertuig waren.

Rond 22.50 uur werden in de politiezone AMOW nog 3 jonge mannen opgepakt die beweerden uit Syrië te komen. Ook in de politiezones VIMA, Zaventem, Druivenstreek werden 5 personen zonder geldige verblijfsdocumenten aangetroffen.

Nu in het nieuws