Verkeerslicht met teller primeur voor Vlaanderen

Print
Antwerpen / Antwerpen 2018 / Antwerpen 2060 -

Antwerpen plaatst vandaag als eerste stad in Vlaanderen voetgangerslichten met een afteldisplay. “Dat kan ongevallen voorkomen”, zegt mobiliteitsexpert Dirk Lauwers.

Het stadsbestuur lanceert vandaag op het kruispunt van de Suikerrui en de Ernest Van Dijckkaai voetgangerslichten met wachttijdindicatie. In het buitenland bestaan die voetgangerslichten al jaren, maar in Vlaanderen zijn ze nieuw. Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) geeft pas vandaag uitleg over het initiatief, maar verkeersexperts vinden de nieuwigheid alvast een goede zaak.

“Uit een uitgebreid onderzoek dat we vorig jaar hebben gedaan, blijkt dat gemiddeld 21 procent van de voetgangers oversteekt bij rood licht”, zegt Koen Peeters, woordvoerder van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). “In de meeste gevallen leidt dat niet tot onveilige situaties, maar het ondergraaft wel het algemene respect voor de wegcode. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het verschaffen van duidelijke informatie over wachttijden, bijvoorbeeld door afteldisplays, het respect voor de verkeerslichten in de hand werkt. De stad Antwerpen neemt dus een goed initiatief.”

Peeters trekt vandaag ook zélf naar Antwerpen om te kijken hoe de voetgangers op het systeem reageren. “De plaats waar de stad de lichten installeert is goed gekozen, want op het kruispunt van de Suikerrui en de Ernest Van Dijckkaai komen veel voetgangers”, zegt Koen Peeters.

Bekijk de reportage van ATV:

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio